Now Reading:
Veliki požar na odlagalištu otpada u Međimurju stavljen pod nadzor, no, još se ne zna postoji li opasnost za građane zbog udisanja zagađenog zraka
Full Article 2 minutes read

Veliki požar na odlagalištu otpada u Međimurju stavljen pod nadzor, no, još se ne zna postoji li opasnost za građane zbog udisanja zagađenog zraka

Požar koji je u subotu u poslijepodnevnim satima planuo na odlagalištu otpada u Totovcu je pod nadzorom. No, i dalje se mole građani da zatvore prozore na svojim stambenim objektima te da zbog znatiželje ne dolaze u blizinu odlagališta. Glavni su to zaključci hitne sjednice Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca koja je održana sinoć u prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Totovcu.

Na sastanku su bili čelni ljudi Grada Čakovca, Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca, Glavni vatrogasni zapovjednik RH, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave Međimurske, GKP Čakom, Međimurskih voda, Međimurje plina te ostalih javnih tvrtki koje rade na čakovečkom području.

Kako je izvijestio predsjednik Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca Mario Medved, požar je planuo u poslijepodnevnim satima na četvrtoj odlagališnoj plohi te se proširio na dio zatvorenog odlagališta na kojem se nalazi uskladišten plastični otpad. U požaru nitko nije ozlijeđen. Odmah su na teren izašli djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, a angažirana su i sva dobrovoljna vatrogasna društva Vatrogasne zajednice Grada Čakovca. Kako je rekao, požar je pod nadzorom, a trenutno je na terenu 30 vatrogasaca sa deset vozila. Odmah se počelo sa navažanjem zemlje kako bi se spriječilo širenje vatre na druge dijelove odlagališta, što je uspješno i završeno.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl Pal, rekla je da će brzo obaviti analiza zraka na širem području odlagališta, kako bi se utvrdio je li štetan po zdravlje. Dok ne stignu rezultati, mole se građani da iz predostrožnosti zatvore prozore, a mještani naselja u neposrednoj blizini odlagališta da bez potrebe ne izlaze iz zatvorenih prostora.

Načelnik Policijske stanice Čakovec Krešimir Jurčević rekao je da će se uzrok požara utvrditi tek nakon što on bude ugašen. Policija pojačano kontrolira okolno područje, te moli građane da se ne približavaju odlagalištu zbog otežavanja pristupa vatrogasnim vozilima.

Input your search keywords and press Enter.