Now Reading:
HDZ i dalje sigurno drži pet mandata. Petir i Kolakušić sve bliže izbornom pragu
Full Article 3 minutes read

HDZ i dalje sigurno drži pet mandata. Petir i Kolakušić sve bliže izbornom pragu

izbori

Sve stranke na izborima za Europski parlament dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament, potvrdio je još jednom HRejting.

Na čelu petorke koja prelazi izborni prag i dalje je – HDZ, koji je ovaj mjesec pao ispod 25 posto i dobiva 24,5 posto dok je SDP narastao za 0,7 posto na 16,4 posto. Na trećem mjestu je Živi zid sa 7,4 posto, a slijedi ih Amsterdamska koalicija, koja je u odnosu na travanj najviše pala, na 6,9 posto. Sustiže ih Most s trenutačnih 6,7 posto dok su Marijana Petir i Mislav Kolakušić još bliže izbornom pragu nego u travnju.

Lista koju predvodi Ruža Tomašić ima 4,4 posto, a ona s Brunom Esih ispod je 4 posto. Neznatno, ali ipak iznad 3 posto još je vladajući HNS koji osvaja 3,1 posto. U skupini ispod 3 posto, uglavnom svi padaju; i Bandićeva stranka, kao i Start Dalije Orešković. Tu je još koalicija koju predvodi bračni par Puljak.

Pupovčev SDSS prvi je put ušao u HRejting s potporom od 1,3 posto birača. Svi ostali s hrvatske političke scene dijele 3,1 posto.

Preračunato u mandate, prema HRejtingu, od 11 sigurnih u Europskom parlamentu, pet ih uzima HDZ, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Za onaj preostali 12., koji će se realizirati jednog dana kad se riješi status Velike Britanije u Europskoj uniji, bori se čak 6 stranaka, odnosno lista. Najbliže tom graničnom mandatu su Marijana Petir i Mislav Kolakušić.

www.sjever.hr/HRT 21.05.2016.

Input your search keywords and press Enter.