Now Reading:
U Podravini zbilja znaju raditi kolače
Full Article 4 minutes read

U Podravini zbilja znaju raditi kolače

kolači

U Virju je u subotu održana četvrta po redu Virovska prkačijada – Međunarodni festival izvornih kolača koji je i ove godine okupio izniman broj ljubitelja podravskih tradicijskih kolača. Centralni dan prvog europskog festival malih tradicijskih kolača obilježen je bogatim programom, a najviše je interesa izazvalo natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama „Naši stari prkači“ u kojem su sudjelovale udruge žena i samostalne sokačice i domaćice iz središnje Podravine.

Kako je kazao predsjednik Stručnog i organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević članovi ocjenjivačkog povjerenstva: Dragica Lukin, Alma Rekić, Marija Bošnjak, Branko Žufika, Damir Crleni i Gostimir Dragić imali su težak zadatak u odabiru najboljih kolača koji su oduševili svojom teksturom, ukusom i kvalitetom.

Prije samog proglašenja ovogodišnjih laureata, prisutnima se obratio župan Darko Koren pohvalivši organizaciju te istaknuvši kako je „Koprivničko- križevačka županija istinska županija sa srcem“, a velik dio nje je i Virovska Prkačijada zbog koje je Virje protekla dva dana središnje kulinarsko mjesto u Hrvatskoj.

Ovo je turistički i gastronomski događaj koji je u kratkom vremenu došao na listu najznačajnijih manifestacija ne samo županije i Hrvatske već i svijeta. Hvala načelniku Peroku i svim dragim gostima koji su uveličali priredbu koja uistinu ima ambiciju prerasti u još veći gastronomski događaj. U tome ćemo ih kao i uvijek podržati te s veseljem iščekujemo petu Prkačijadu. Neka nam svima bude vedro i veselo uz ove jedinstvene i posebne delicije“, istaknuo je župan.

Prisutnima s obratila i Ljiljana Šapina koja je čestitala svim sudionicima te dodala kako će Podravka i u budućnosti uvijek podržavati tradicionalne manifestacije. Načelnik Perok je uručio i zahvalnice gospođi Šapini te županu Korenu na svesrdnoj pomoći kroz ove godine, dok su članovi udruge “Solinjani“ iz Solina te predstavnici Turističke zajednice iz Solina uručili prigodne poklone načelniku, županu i Draženu Đuriševiću zaželjevši još jače povezivanje s kontinentalnom Hrvatskom.

Nakon govora uslijedilo je proglašenje najboljih pa je tako nagradu za najbolje aranžiranu tacnu s kolačima pripala Društvu žena Gola, i drugo mjesto je pripalo Društvu žena Novigrad Podravski, a treće mjesto Udruzi žena Hrvatsko srce iz Drnja. Najbolje prkače prema ocjeni žirija spremile su žene iz Udruge Ružice iz Podravskih Sesveta, drugo mjesto je pripalo Drušvu žena Virje, dok je treće mjesto osvojila Udruga žena Goričko srce iz Kunovec Brega.

Posebna atrakcija bila je izrada zvjezdica i slaganje v plasnicu u koju su bile uključene žene predstavnice svih ulica mjesta Virja, udruge općine Virje, Dječjeg vrtića “Zrno” i žene koje su gostovale na Prkačijadi. Slaganju plasnice koja se sastojala od čak sedam tisuća kolača, priključili su se župan sa suradnicima, nakon čega je uslijedila najveća atrakcija posipavanje plasnice s cukorom s vatrogasne dizalice.

Festival je osim natjecateljskog imao i edukativni karakter pa su tako posjetitelji imali prilike sudjelovati u radionicama i učiti o spravljanju kolača inozemnih kulinarskih stručnjaka, Jhirkelly Adams koja je predstavila najpoznatije tradicijske kolače Paname Golleria i cocada te radionicu Prince Wale Soniyiki koji je predstavio najpoznatiji tradicionalni kolače Nigerije i Afrike Puff-puff.

www.sjever.hr 12.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.