Now Reading:
FOTO: Predstavnici Grada Novog Marofa s gradonačelnikom Jenkačem polaganjem vijenca prisjetili se operacije ‘Bljesak’
Full Article 3 minutes read

FOTO: Predstavnici Grada Novog Marofa s gradonačelnikom Jenkačem polaganjem vijenca prisjetili se operacije ‘Bljesak’

nm bljesak

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća predstavnici Grada Novog Marofa, predvođeni gradonačelnikom Sinišom Jenkačem, obilježili su u subotu, kod spomen križa u Novom Marofu, godišnjicu vojno-redarstvene operacije „Bljesak“. Gradonačelnik Jenkač u kratkom je govoru naglasio da je operacija „Bljesak“ bila uvod u vojnu operaciju „Oluja“.

– Okupili smo se na obilježavanju vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, akcije o kojoj više-manje sve znamo, ali važno je naglasiti da je ona početak vidljivijih aktivnosti Hrvatske vojske u oslobađanju državnog teritorija. Ona je doprinijela i bila prethodnica „Oluji“ koja je na kraju oslobodila naše teritorije od okupatora. Trebamo se prisjećati tih datuma, trebamo ih obilježavati. Hvala udrugama i predstavnicima vlasti što zajedno svake godine obilježavaju i ovaj, ali sve ostale datume – izjavio je Jenkač.

Uz gradonačelnika na obilježavanju je bio i predsjednik Gradskog vijeća Mladen Benjak, članovi Gradskog vijeća, načelnik Policijske postaje Novi Marof Robert Maltar te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ Hrvatske vojske i Specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. godine napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.
U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, a uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije neprijatelj je srušio zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

www.sjever.hr/aktualno.hr 04.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.