Now Reading:
Doznajte što vas sve očekuje na obilježavanju Europskog tjedna 2019. i „Dana otvorenih vrata EU projekata“ u Varaždinskoj županiji
Full Article 5 minutes read

Doznajte što vas sve očekuje na obilježavanju Europskog tjedna 2019. i „Dana otvorenih vrata EU projekata“ u Varaždinskoj županiji

dan europe

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je program obilježavanja Europskog tjedna te Dani otvorenih vrata EU projekata, a u Skupštinskoj dvorani je otvorena i prigodna izložba na temu Europske unije. Program su predstavili te ujedno i prisustvovali otvorenju izložbe savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži i ravnateljica Društva Naša djeca Jelena Mikić. Izložbu je razgledao i župan Radimir Čačić.

Natalija Martinčević naglasila je važnost obilježavanja Europskog tjedna.
-Radi se o manifestaciji koje je nastala 2000. godine na inicijativu tadašnjeg Ministarstva za europske integracije, a  Varaždinska županija je i ove godine pripremila raznovrstan i bogat program obilježavanja EU tjedna. Ideja europskog tjedna bila je da se obilježavanje spusti na regionalnu razinu kako bi se ideje Europske unije približile građanima. Osobno u ovim programima sudjelujem cijeli niz godina jer sam upravo ja bila predsjednica Županijskog savjeta za Europske integracije u trenutku ulaska RH u EU.

Martinčević je podsjetila da je i nakon ulaska RH u EU Varaždinska županija nastavila s obilježavanjem Europskog tjedna.
– Smatramo da proces informiranja građana ne prestaje ulaskom države u članstvo EU, već štoviše da građane treba još više i bolje informirati o njihovim pravima i obvezama u različitim aspektima njihovog života i rada. Ove godine pripremili smo možda i najraznovrsniji program i vjerujem da će u njemu uživati sve generacije
Novost ove godine je i da smo se u suradnji sa Javnom ustanovom za regionalni razvoj Varaždinske županije odazvali i pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, na sudjelovanje u manifestaciji „Dani otvorenih vrata EU projekata“.Kao i svake godine pridružuju nam se vrtići u manifestaciji „Europa u srcu Varaždinske županije“ no ovog puta na malo drugačiji način.


Ove godine obilježavamo i 15 godina suradnje sa Društvom naša djeca pa smo pripremili i izložbu fotografija prošlogodišnjih manifestacija u parku pa ćemo tako moći vidjeti kako su se zabavljali, što su sve radili i kako su predstavljali države članice EU naši vrtići proteklih godina. A ono što će biti posebno interesantno da će naši mali kreativci predstaviti zastave članica izrađene od LEGO kockica odnosno „Europu na lego način“ – rekla je Martinčević te dodala kako će Zadnji dan biti će posvećen predstavljanju projekata Varaždinske županije na prezentaciji  „Varaždinska županija – primjer uspješnog korištenja mogućnosti financiranja iz EU fondova“ – rekla je Martinčević te dodala  kako će građanima biti prezentirana realizacija EU projekata koje je Županija u samo dvije godine uspjela pokrenuti, a ukupna vrijednost iznosi preko 740 mil kn po čemu je Varaždinska županije daleko, daleko najuspješnija županija u Hrvatskoj .

–  Pozivam sve građane da dođu u Županijsku palaču pogledati lego izložbu te da sudjeluju u zaista bogatom i raznovrsnom programu – zaključila je Natalija Martinčević.

Ravnateljica Društva Naša djeca Varaždin Jelena Mikić izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovoj manifestaciji.
– Drago nam je da sudjelujemo u obilježavanju Europskog tjedna,  djeca će se na lijep i prikladan način upoznati s Europskom unijom, svi znamo da su LEGO kockice djeci jako zanimljive. Pokazali su se kao pravi mali kreativci – rekla je Jelena Mikić dok je ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Krunoslav Blaži, istaknuo da će se građanima prezentirati projekti koje Županija provodi jer Europska unija ima niz fondova koji kroz iskoristivost daju veliki doprinos razvoju lokalnih zajednica.
– Dobro je da građani čuju što se radi koji se sve projekti provode, od obrazovanja do zdravstva – rekao je Blaži.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Četvrtak 9.svibnja
·         Od 10 do 12 sati, Skupština dvorana Županijske palače- Info dan Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, predavanje ” Uspostava organizacijskih okvira za uspješnu provedbu EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini”

Subota, 11.svibnja
·         Od 10 do 13 sati, Franjevački trg – ”Ususret izborima za Europski parlament” – druženje s građanima, podjela promotivnih i informativnih materijala i program realiziran u suradnji s Glazbenom školom Varaždin

Utorak, 14. svibnja
·         Od 10 do 12 sati, Skupštinska dvorana Županijske palače – predavanje ” Članstvo u Europskoj uniji – političke i financijske mogućnosti i perspektive”, u suradnji s Javnom ustanovom za regionalni razvoj Varaždinske županije, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova RH

Četvrtak, 16.svibnja
·         Od 11 do 13 sati, Skupštinska dvorana Županijske palače, prezentacija ” Varaždinska županija – primjer uspješnog korištenja financiranja iz EU fondova”
·         18 h – atrij Varaždinske županije – European Pub Quiz
·         20 h – atrij Varaždinske županije, nastup sastava Pulp Fiction

Osim navedenih, bit će organizirano i nekoliko popratnih programa diljem Varaždinske županije, o čemu ćemo vas na vrijeme izvijestiti.

a.kučić/sjever.hr 04.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.