Now Reading:
Varaždinci nemaju problema sa vodom – novi Varkomov zdenac na Vinokovščaku, kapaciteti pitke vode više nego dvostruko veći od potreba
Full Article 3 minutes read

Varaždinci nemaju problema sa vodom – novi Varkomov zdenac na Vinokovščaku, kapaciteti pitke vode više nego dvostruko veći od potreba

varkom

U četvrtak je na varaždinskom vodocrpilištu Vinokovščak održana konferencija za novinare o novom, dosad najvećem zdencu pitke vode na toj lokaciji koji se počinje eksploatirati.
Direktor Varkoma Željko Bunić kazao je da je novi zdenac kapaciteta od 80 litara u sekundi.


– Jedan je od četiri zdenca koje imamo. Na taj način Varkom je povećao svoj kapacitet pitke vode na otprilike 800 litara u sekundi. Ako se zna da je prosječna potrošnja 300 litara u sekundi, može se zaključiti da grad i Varkom, čitav sustav ima respektabilne zalihe svojih kapacitet. Ovaj zdenac je napravljen kroz investiciju Hrvatskih voda i Varkoma, u omjeru 80:20. Zadovoljan sam da je posao izvela varaždinska firma Vodogradnja. Projekt je koštao oko 2,9 milijuna kuna i ovim smo zaokružili priču na ovom vodocrpilištu koje ima ukupno oko 230 litara u sekundi svoj kapacitet. Ako se tome pridoda Bartolovec od 550 litara i Belski dol s 50, dolazimo do onih 800 litara u sekundi – izjavio je direktor Varkoma.


Hrvatske vode su projekt sufinancirale s 2,2 milijuna kuna.
– S izvorima pitke vode stojimo dobro i dobar je stupanj zaštite. Rezultat toga je kvalitetna pitka voda u javnom vodovodu Varaždinske županije – dodao je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić.
Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok zahvalio je Hrvatskim vodama, Varkomu i Vodogradnji na radovima
– Važno je stalno proširivati kapacitete. Sada imamo više nego dvostruko od potrebnih kapaciteta u odnosu na prosječnu potrošnju. Ovo je voda iz drugog vodonosnog sloja gdje ne prodiru nitrati. Imamo vodu iz tri izvora koja se može miješati. Ako bi se na jednom od tih izvora dogodio incident u prostoru, ovi drugi zdenci bi mogli preuzeti opskrbu građana pitkom vodom. To je rezultat dugotrajnije politike razvoja Varkoma – istaknuo je Čehok.

n.kalajdžija/sjever.hr 03.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.