Now Reading:
Po novome županije će određivati kada će škole imati praznike – hoće li to stvoriti kaos?
Full Article 2 minutes read

Po novome županije će određivati kada će škole imati praznike – hoće li to stvoriti kaos?

divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u subotu da će ubuduće županije i škole moći same odabrati jedan od četiri ponuđena modela za školske praznike, među kojima je i dosadašnji, te da broj radnih dana i praznika u svakoj verziji ostaje isti, samo će biti drugačije raspoređeni

Divjak je za RTL danas izjavila kako je do promjene u kalendaru za novu školsku godinu, s više varijanti školskih praznika, došlo jer je iskustvo eksperimentalnih škola pokazalo da to dobro funkcionira.

Dodala je kako neke uspješne države, poput Finske i Njemačke, imaju više manjih praznika, primjerice u trajanju tjedan dana, konkretno njih četiri u Finskoj, ‘što onda omogućava učenicima da predahnu, ali da se ne opuste nego se osvježeni vrate u škole.’

škola

‘To je razlog zašto smo dali mogućnost da županije imaju slobodu i autonomiju da u suradnji sa školama odaberu jedan od četiri modela. Broj radnih dana ostaje isti – 175, a posljedično i broj dana praznika, jedino što su drugačije raspoređeni’, ustvrdila je.

Na pitanje može li autonomija dovesti do kaosa, jer su dosad svi učenici bili u isto vrijeme na praznicima, Divjak je rekla da autonomija znači i preuzimanje određene odgovornosti.

‘Ne vjerujem da će to predstavljati problem, svi koji misle da će to biti problem uvijek mogu ostati pri klasičnom modelu, s obzirom da je model koji je duži niz godina u školama također u ponudi’, dodala je.

Ne smatra niti da će ponuda više verzija školskih praznika izazvati kontroverze jer ‘kontroverze bi bile kada bi stalno zagovarali autonomiju, a ne bismo ju bili spremni dati školama i osnivačima’.

www.sjever.hr/Tportal

Input your search keywords and press Enter.