Now Reading:
Po novome županije će određivati kada će škole imati praznike – hoće li to stvoriti kaos?
Full Article 2 minutes read

Po novome županije će određivati kada će škole imati praznike – hoće li to stvoriti kaos?

divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u subotu da će ubuduće županije i škole moći same odabrati jedan od četiri ponuđena modela za školske praznike, među kojima je i dosadašnji, te da broj radnih dana i praznika u svakoj verziji ostaje isti, samo će biti drugačije raspoređeni

Divjak je za RTL danas izjavila kako je do promjene u kalendaru za novu školsku godinu, s više varijanti školskih praznika, došlo jer je iskustvo eksperimentalnih škola pokazalo da to dobro funkcionira.

Dodala je kako neke uspješne države, poput Finske i Njemačke, imaju više manjih praznika, primjerice u trajanju tjedan dana, konkretno njih četiri u Finskoj, ‘što onda omogućava učenicima da predahnu, ali da se ne opuste nego se osvježeni vrate u škole.’

škola

‘To je razlog zašto smo dali mogućnost da županije imaju slobodu i autonomiju da u suradnji sa školama odaberu jedan od četiri modela. Broj radnih dana ostaje isti – 175, a posljedično i broj dana praznika, jedino što su drugačije raspoređeni’, ustvrdila je.

Na pitanje može li autonomija dovesti do kaosa, jer su dosad svi učenici bili u isto vrijeme na praznicima, Divjak je rekla da autonomija znači i preuzimanje određene odgovornosti.

‘Ne vjerujem da će to predstavljati problem, svi koji misle da će to biti problem uvijek mogu ostati pri klasičnom modelu, s obzirom da je model koji je duži niz godina u školama također u ponudi’, dodala je.

Ne smatra niti da će ponuda više verzija školskih praznika izazvati kontroverze jer ‘kontroverze bi bile kada bi stalno zagovarali autonomiju, a ne bismo ju bili spremni dati školama i osnivačima’.

www.sjever.hr/Tportal

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.