Now Reading:
Međimurski GSV: U Hrvatskoj godišnje 28 radnika smrtno strada na radnom mjestu
Full Article 2 minutes read

Međimurski GSV: U Hrvatskoj godišnje 28 radnika smrtno strada na radnom mjestu

gsv

Uoči nacionalnog i svjetskog dana zaštite na radu, prigodno su 97. sjednicu održali članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. Članove i goste na početku su pozdravili predsjednik GSV-a Ivan Senčar te dopredsjednici Stjepan Cirković i Josip Grivec. Sjednici je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec. Središnja točka dnevnog reda bila je vezana uz Dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj 2019. Srećko Tot iz Državnog inspektorata Područni ured Varaždin naveo je kako su u Međimurskoj županiji povrede na radu najčešće u metalskoj, drvnoj i prehrambenoj industriji te građevinarstvu.

Državni inspektorat 2018. godine izvršio je 230 nadzora, od čega su 42 bila vezana uz teške ozljede. U 18 postupaka naplaćena je novčana kazna, prekršajni nalog izdan je u dva slučaja, a podnesene su i dvije kaznene prijave protiv poslodavca. Protekle godine zaprimljeno je 576 prijava ozljeda, od čega 79 teških ozljeda na mjestu rada. U Europskoj uniji oko 4 tisuće radnika godišnje umire zbog nesreće na radu, a u Hrvatskoj je prosječan broj oko 28. Ozljeda radnika sa smrtnim ishodom u Međimurju dogodila se 2016. godine, a smrtni slučaj radnika zabilježen je i u 2019. godini.

Dopredsjednik GSV-a Stjepan Cirković, kao predstavnik sindikata istaknuo je da su poslodavci prema zakonu dužni voditi brigu o zaštiti na radu, a predstavnici radnika sudjeluju u odborima za zaštitu na radu gdje su slobodni davati sugestije i prijedloge. „Poslodavci na to ne smiju gledati kao trošak već suprotno, jer ukoliko su radnik i okolina zdravi, veća će im biti produktivnost i zadovoljstvo. U pojedinim poduzećima radnici nisu sindikalno organizirani i u tim slučajevima nemamo predstavnika radnika u odboru zaštite na radu, a to nije dobro.“

I dalje pada nezaposlenost

Članovi su se dotaknuli i uobičajenih tema poput kretanja na tržištu rada te stanja socijalnog dijaloga. Predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Čakovec Nikola Hren naglasio je kako i dalje vlada pozitivan trend pada broja nezaposlenih na županijskom području. U ožujku je zabilježena brojka od 2152 nezaposlene osobe. Stopa registrirane nezaposlenosti u Međimurskoj županiji iznosila je 5%, dok je na razini države 9,5%.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.