Now Reading:
Međimurski GSV: U Hrvatskoj godišnje 28 radnika smrtno strada na radnom mjestu
Full Article 2 minutes read

Međimurski GSV: U Hrvatskoj godišnje 28 radnika smrtno strada na radnom mjestu

gsv

Uoči nacionalnog i svjetskog dana zaštite na radu, prigodno su 97. sjednicu održali članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. Članove i goste na početku su pozdravili predsjednik GSV-a Ivan Senčar te dopredsjednici Stjepan Cirković i Josip Grivec. Sjednici je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec. Središnja točka dnevnog reda bila je vezana uz Dan zaštite na radu u Republici Hrvatskoj 2019. Srećko Tot iz Državnog inspektorata Područni ured Varaždin naveo je kako su u Međimurskoj županiji povrede na radu najčešće u metalskoj, drvnoj i prehrambenoj industriji te građevinarstvu.

Državni inspektorat 2018. godine izvršio je 230 nadzora, od čega su 42 bila vezana uz teške ozljede. U 18 postupaka naplaćena je novčana kazna, prekršajni nalog izdan je u dva slučaja, a podnesene su i dvije kaznene prijave protiv poslodavca. Protekle godine zaprimljeno je 576 prijava ozljeda, od čega 79 teških ozljeda na mjestu rada. U Europskoj uniji oko 4 tisuće radnika godišnje umire zbog nesreće na radu, a u Hrvatskoj je prosječan broj oko 28. Ozljeda radnika sa smrtnim ishodom u Međimurju dogodila se 2016. godine, a smrtni slučaj radnika zabilježen je i u 2019. godini.

Dopredsjednik GSV-a Stjepan Cirković, kao predstavnik sindikata istaknuo je da su poslodavci prema zakonu dužni voditi brigu o zaštiti na radu, a predstavnici radnika sudjeluju u odborima za zaštitu na radu gdje su slobodni davati sugestije i prijedloge. „Poslodavci na to ne smiju gledati kao trošak već suprotno, jer ukoliko su radnik i okolina zdravi, veća će im biti produktivnost i zadovoljstvo. U pojedinim poduzećima radnici nisu sindikalno organizirani i u tim slučajevima nemamo predstavnika radnika u odboru zaštite na radu, a to nije dobro.“

I dalje pada nezaposlenost

Članovi su se dotaknuli i uobičajenih tema poput kretanja na tržištu rada te stanja socijalnog dijaloga. Predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Čakovec Nikola Hren naglasio je kako i dalje vlada pozitivan trend pada broja nezaposlenih na županijskom području. U ožujku je zabilježena brojka od 2152 nezaposlene osobe. Stopa registrirane nezaposlenosti u Međimurskoj županiji iznosila je 5%, dok je na razini države 9,5%.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.