Now Reading:
Završena energetska obnova Doma zdravlja u Jastrebarskom vrijedna 2,5 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

Završena energetska obnova Doma zdravlja u Jastrebarskom vrijedna 2,5 milijuna kuna

zgz jaska

Energetski je obnovljena ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije u Jastrebarskom. Obnovljenu zgradu, zajedno sa zamjenicom Nadicom Žužak, obišao je župan Stjepan Kožić.

„Nakon ove obnove ostvarit ćemo značajnu uštedu u potrošnji energije, imat ćemo puno manje materijalne troškove. Sredstva koja ćemo uštedjeti uložit ćemo u nabavu opreme za domove zdravlja. Da bi se poboljšala kvaliteta zdravstvene usluge svake godine treba obnavljati medicinsku opremu, a ovo je jedan od načina da dođemo do dodatnog izvora sredstava“, rekao je župan Kožić. Naglasio je i smanjenje štetnih stakleničkih plinova.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Doma zdravlja u Jastrebarskom iznosi 2,5 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano bespovratnih 1,27 milijuna, a ostatak je osigurala Županija. Obnova je obuhvaćala izradu toplinske ovojnice vanjskih zidova i toplinsko izoliranje stropa prema tavanu, ugradnju dizalice topline zrak-voda, ugradnju elektroničkih termostatskih ventila na radijatore i zamjenu stare novom LED rasvjetom. Sve to dovelo je do osjetnog smanjenja energenata, kao i smanjenja štetnih stakleničkih plinova te je povećalo komfor i udobnost boravka u zgradi.

Energetskom obnovom zgrade godišnja ušteda energije za grijanje, predviđeno je projektom, iznosit će preko 60 posto, a ušteda energije za rasvjetu 46 posto. Ušteda godišnje primarne energije, očekuje se, bit će oko 76 posto, dok će se godišnja emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za 81 posto.

Župan Kožić govorio je i o energetskoj obnovi zgrada škola. Škole u Svetoj Nedelji i Kerestincu već se obnavljaju, u Velikoj Gorici i Vrbovcu radovi bi trebali početi ove godine, a preostale tri škole, dvije u Ivanić-Gradu i jedna u Rakovom potoku iduće godine.

„Ukupna vrijednost energetske obnove ovih škola iznosi 85,6 milijuna kuna, od čega na proračun Županije otpada 41,8 milijuna. To su izuzetno značajna sredstva, no to je i dobar put za uštedu energije i smanjenje zagađenja okoliša“, rekao je župan Kožić.

www.sjever.hr/zupan.hr 26.04.2019.

Input your search keywords and press Enter.