Now Reading:
Otvorena revija Vina od davnina u Laubi
Full Article 2 minutes read

Otvorena revija Vina od davnina u Laubi

tolušić

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je danas, 26. travnja 2019. godine, u Art galeriji Lauba u Zagrebu 2. reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA. Dvodnevna izložba okupila je 81 vinara koji izlažu ukupno 145 etiketa vina od 27 autohtonih sorata.
 
Uoči Revije održano je i ocjenjivanje vina na koje se prijavilo 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina od 34 autohtone sorte, a ministar Tolušić nagrađenima je danas uručio šampionska odličja.


„Izvorne sorte vinove loze u Hrvatskoj zauzimaju 36% ukupne površine vinograda odnosno nešto više od 7 tisuća hektara. Identificirano ih je ukupno 125, a samo su 42 sorte u komercijalnom uzgoju. Proizvodnjom vina od ovih sorti bavi se 789 proizvođača i na tu smo tradiciju posebno ponosni. Malvazija istarska, Plavac mali, Teran, Maraština i Pošip samo su neke od naših najpoznatijih autohtonih sorti, no pozivam vas da istražite i ostale okuse vina koja su proizvodili naši preci i sami pronađite ono koje vam najbolje odgovara. Mjerama koje provodimo, u dogovoru s vinarima i vinogradarima, omogućili smo bolje pozicioniranje i prezentiranje naših vina na tržištu, a uvjeren sam da će 12 milijuna kuna, za koliko smo novim Zakonom o vinu rasteretili sektor na godišnjoj razini, biti usmjereno upravo u marketing vina i približavanje krajnjim potrošačima.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u Laubi.
 
Manifestaciju organizira Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.