Now Reading:
Kolar: Ulaganje u obrazovanje i djecu je putokaz kojim moramo nastaviti jer na djeci sve ostaje
Full Article 4 minutes read

Kolar: Ulaganje u obrazovanje i djecu je putokaz kojim moramo nastaviti jer na djeci sve ostaje

kzž

Svečanom sjednicom Skupštine, održanoj u novoizgrađenoj sportskoj dvorani osnovne škole u Donjoj Stubici, Krapinsko-zagorska županija obilježila je svoj dan. Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine, je u svom govoru prvo pohvalila domaćina, izvršnu vlast grada Donje Stubice, za provođenje brojnih projekata. Kazala je da se, osim u tom gradu, napredak i rad vidi u svim gradovima i općinama Krapinsko-zagorske županije. Potom je pobrojala aktivnosti same Skupštine, ali i provođenje projekata, od obrazovanja, preko zdravstva do izgradnje obrazovnih objekata do gospodarstva.

Progovorila je ponovo o decentralizaciji gdje je naglasila da još jedino ostaje znak upitnika kod njenog fiskalnog djela. Za samu Županiju kazala je da je jedan od najboljih primjera da jedinice lokalne i regionalne samouprave znaju same i to jako dobro upravljati i napredovati. Posebno je istaknula uspjehe na području turizma za što, naglasila je, je zaslužna sinergija svih segmenata. Dodala je da županija ima puno prostora za napredak zdravstvenog turizma koji već sada ostvaruje velike prihode.

-Zdravstveni turizma je jedna od najbrže rastućih gospodarskih grana a u Krapinsko-zagorskoj županiji predstavlja veliku mogućnost daljnjeg razvoja – rekla je Hubicki. Dotaknula se i rada udruga za što je naglasila da se kroz njihov rad pokazuje da je ovo županija “sa srcem”.

Župan, SDP-ov Željko Kolar, kazao je da svi stanovnici sudjeluju u razvoju Krapinsko-zagorske županije i da je svatko dao nešto u svom području. Od ostvarenog naglasio je da je županija prva koja je u Hrvatskoj postala Županija- prijatelj djece. Po njemu to je putokaz kojim se treba ići jer na djeci sve ostaje. Pobrojao je velika ulaganja u izgradnju i obnovu obrazovnih objekata. Investicije su veće od 121 milijun kuna.

I on je naglasio uspjehe u turizmu i brojke koje se ostvaruju. Posebno je naglasio kako se u četiri godine povećao broj noćenja za 100 posto. Kratko se dotaknuo i gospodarstva i činjenice da KZŽ ima najveći pad nezaposlenosti u posljednjih pet godina.

Najavio je i velike projekte koji slijede. Jedan od njih je dogradnja Specijalne bolnice Krapinske Toplice a indikativni proračun projekta je velikih 200 milijuna kuna. Tu je i projekt izgradnje vanjskih bazena i prostornih kapaciteta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te projekt Šemničkih Toplica. Pobrojao je i niz projekata na području gospodarstva ali i u obrazovanju. Jedan od najznačajnijih je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku vrijedan oko 80 milijuna kuna što bi u cijelosti trebala financirati središnja državna vlast. I na kraju tu je i Znanstveno-edukativno-zabavni centra “Zagorje” indikativne vrijednosti 125 milijuna kuna.

Okupljenima na svečanoj sjednici obratili su se i u ime župana Stjepan Kožić koji je pohvalio da veliki dio svih projekata su financirani veliki dijelom iz fondova Europske unije. Kaže da bez tih sredstava nema velikih projekata. Izrazio je bojazan da će uspješne županije u povlačenju sredstava iz EU imati problema sa domaćom komponentom koju trebaju sami isfinancirati. U ime premijera na svečanoj sjednici obratio se saborski zastupnik Žarko Tušek koji je naglasio da KZŽ i središnju vlast veže jedan partnerski odnos koji je rezultirao brojnim investicijama. Kazao je da su proteklu godinu obilježile dvije investicije a to su elektrifikacija brze pruge Zabok-Zaprešić te ulaganje odnosno izgradnja 13 vrtića na području županije. Dodao je da je i dalje puno izazova pred svima, ali je siguran da pošteni i radišni Zagorci ispred sebe imaju svijetlu budućnost.

Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, zaželio je KZŽ i dalje puno uspjeha. Osvrnuo se na projekte koji su zajedno započeti a koji su u funkciji daljnjeg gospodarskog rasta ovog dijela Hrvatske. Siniša Hajdaš Dončić čestitao je Dan županije u ime saborskih zastupnika. Za samu Krapinsko-zagorsku županiju kazao je da će se u narednom razdoblju naći pred izazovom kako zadržati svoj identitet. Poručio je svima u ovom dijelu Hrvatske da se ne daju impresionirati najavama velikih investicija izvana već da se svako okrene sebi i svojim sposobnostima.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.