Now Reading:
Najnovije brojke najavljuju kraj gripe – ove godine veliko povećanje slučajeva smrti od gripe!!!!
Full Article 2 minutes read

Najnovije brojke najavljuju kraj gripe – ove godine veliko povećanje slučajeva smrti od gripe!!!!

U Hrvatskoj je, zaključno s 15. travnja 2019. godine, službeno registrirano ukupno 61 080 oboljelih od gripe, od čega su u 15. tjednu pristigle 63 prijave, što upućuje na skori završetak sezone gripe. Najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba. S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Ličko-senjske županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 117 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.