Now Reading:
Varaždinska županija intenzivno kreće u razvoj cikloturizma, a u nedjelju, 28. travnja biciklijada “Županija na dva kotača”
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija intenzivno kreće u razvoj cikloturizma, a u nedjelju, 28. travnja biciklijada “Županija na dva kotača”

biciklijada vzz

Na press konferenciji u Županijskoj palači u Varaždinu predstavljeni je projekt ”Razvoj vanjske biciklističke ture”, a projekt je Županija prijavila na natječaj Ministarstva turizma na Program razvoja cikloturizma na kontinentu te je ishodila 400 tisuća kuna što je drugi najveći dobiveni iznos od 14 kontitentalnih županija. Također, prezentirana je brošura Cikloturizam sjevera, a najavljena je i biciklijada “Županija na dva kotača”.

Sve ove projekte te manifestacije najavili su predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević te direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, a press konferenciji je nazočio i Željko Pavlek iz Varaždinskih vijesti, inače strastveni biciklist.

Natalija Martinčević je naglasila kako se projektom ”Razvoj vanjske biciklističke ture” stvara najatraktivnija tzv. vanjska ruta koja povezuje Sloveniju s Koprivničko-križevačkom županijom prolazeći podnožjem Ivančice u dužini od 138 km, te se napokon ruta adekvatno oprema i uređuje za cikloturiste.
– Naša Županija je poželjna destinacija, a slijedeće nedjelje, točnije 28. travnja organiziramo biciklijadu “Županija na dva kotača”, time razvijamo cikloturizam, biciklisti su jedni od rijetkih turista koji preferiraju kontinent ispred mora i to je naša velika prednost. Tu smo se jako angažirali i to je potvrdilo Ministarstvo turizma. Naime, prošle godine smo od njih dobili 600 tisuća kuna, Varaždinska županija je postala treća županija u Hrvatskoj koja ima Cyclist mrežu, imamo najveći broj objekata , čak njih 27 koji su uključeni u ovu mrežu. Razvijamo biciklističke rute, obnavljamo postojeće i tu smo dobili velika sredstva, 400 tisuća kuna, najveća sredstva koja smo dobili do sad. U okviru projekta prijavili smo slijedeće aktivnosti izrada prometnog elaborata za signalizaciju cijele tzv. Vanjske rute (od zapada, pa južnom stranom sve do istoka županije: od Cestice, Trakošćana, Lepoglave, Ivanca, Novog Marofa, Varaždinskih Toplica i u Ludbregu do Bukovca). Prometni elaborati će obuhvaćati i digitalno označavanje pozicijske svakog znaka kako bi se kasnije će obuhvaćati i digitalno označavanje pozicijske svakog znaka kako bi se kasnije vodila evidencija svake signalizacijske oznake, zatim signalizacija i info table za gore navedenu rutu, servisni stalci i stalci za bicikle koji će se postavljati uz rutu te skele za prijelaz biciklista će se postaviti na području Malog Bukovca, dvije na rijeci Plitvici, a jedna na rijeci Bednji.

Pozivamo sve ljubitelje prirode, bicikliste da se uključe u ovu lijepu biciklijadu, imamo lijepu rutu i svatrko si određuje sam svoju rutu, od 27 kulturnih i prirodnih ljepota i znamenitosti, treba obići samo četiri, dobiju se žigovi i ručak u jednom od ponuđenih restorana. Za sve eone izmorene osigurali smo i prijevoz vlakom svojim kućama – rekla je Martinčević.

Direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini naznačio je kako je cilj održavanja biciklijade popularizacija cikloturizma, ali i upoznavanje Varaždinske županije. 
– Turistička zajednica Varaždinske županije i Varaždinska županija organiziraju biciklijadu u nedjelju, 28. Travnja u periodu od 10:00 do 17:00 sati koja nema određeni start niti cilj, nego si to svatko sam određuje, a cilj biciklijade je popularizacija postojeće tri i budućih brojnih biciklističkih ruta koje smo idejno ucrtali u kartu Županije. Nadamos eda će mnogi prepoznati ovu vrijednu i zanimljivu biciklijadu, a želja nam je da se kroz 27 točaka od interesa, kulturno-povijesnih znamenitosti upozna Varaždinska županija.Na svakoj točki dobiva se žig, a s četiri žiga sudionici imaju pravo na besplatan obrok u jednom od jedanaest restorana. Napominjem kako oni okoji se umore mogu ići kući vlakom koji je također besplatan – rekao je Bojanić Morandini.

– S ciljem povećanja atraktivnosti, vizualnog definiranja i općenito brendiranja nove rute koju ćemo sredstvima Ministarstva turizma i Varaždinske županije urediti ove godine organiziramo nagradnu igru. Autor najoriginalnijeg naziva tzv. Vanjske rute osvaja prigodnu nagradu. Nagradna igra će se provoditi u zadanom vremenu na službenom facebook profilu TZ Varaždinske županije – zaključio je Bojanić Morandini.

Napomenimo, kako su Varaždinske vijesti u nakladi od 4000 primjeraka pripremile i otisnule brošuru na 28 stranica, formata A5 o cikloturizmu u našoj regiji.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.