Now Reading:
Ministar Horvat radnicima i vlasnicima Itasa poručio – uključite se u nacionalnu inovacijsku mrežu. Za inovativnost imamo osigurano više od 5 milijardi kuna
Full Article 3 minutes read

Ministar Horvat radnicima i vlasnicima Itasa poručio – uključite se u nacionalnu inovacijsku mrežu. Za inovativnost imamo osigurano više od 5 milijardi kuna

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je posjetio tvrtku ITAS Prvomajska d.d. u Ivancu, gdje je održao radni sastanak s vodstvom tvrtke. Uz predsjednika Upravnog odbora Branimira Vlaju, potpredsjednika Vladimira Kurečića, glavnog izvršnog direktora Krešimira Trstenjaka, izvršnog direktora Dragutina Vargu te ostale suradnike, na sastanku je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Trstenjak je ministru Horvatu predstavio ivanečku tvrtku osnovanu 1960. godine, danas sa 179 zaposlenih, koja želi ostati vodeća u proizvodnji alatnih strojeva i pribora. Istaknuo je kako tvrtka izuzetno puno radi i surađuje s njemačkim kompanijama, što čini oko 80 posto proizvodnje koja završava na tom tržištu. Također, želja je da se tvrtka ponovo etablira i u dijelu vojne industrije, budući da je tijekom Domovinskog rata proizvodila vrlo specifične proizvode, a u planu razvoja tvrtke su i novi, školovani kadrovi.

Ministar Horvat tom je prilikom izjavio da ITAS Prvomajska u segmentu svojih proizvoda ima jako puno inovativnih ideja te da u ovom trenutku radi stvari za koje se možda i premalo zna, te je pozvao vodstvo tvrtke da se uključi u nacionalnu inovacijsku mrežu.

ministar horvat

– Za otprilike mjesec dana objavit ćemo natječaj kojim ćemo tvrtkama dati priliku da na neki način same kreiraju natječajni proces i kreiraju ga onako kako to njima odgovara. Glavna svrha takve filozofije je da, u skladu sa strategijom pametne specijalizacije, sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje utrošimo na ciljana područja i već spremne projekte. Jedan dio tog europskog kolača mora omogućiti jačanje sjevera Hrvatske, a upravo ovdje vidim priliku i za ITAS – rekao je ministar Horvat koji je predstavio novi modalitet kojim će se pratiti stvaranje kvalitetne radne snage.

– Svjesni smo činjenice da je to jedan od ključnih izazova, ne samo ove kompanije u kojoj je proizvodnja specifična, već i u tvrtkama diljem Hrvatske. Konkretno, ovdje se događa transfer znanja i mentorstvo ljudi s velikim iskustvom rada na one mlade inženjere i tehničare, a upravo u tom dijelu država daje sve veći doprinos i financijsku potporu – istaknuo je Horvat te dodao kako će već u sljedećoj školskoj godini stipendija u srednjim strukovnim školama biti podignuta s 9 na 18 tisuća kuna, a tvrtke će dobiti do 500 tisuća kuna za plaćanja mentorstva, kao i kompenzaciju amortizacije onih strojeva, alata, odnosno repromaterijala koji se koristi za transfer znanja s mentora na učenika.

Ministar je podsjetio da će u samo dva natječaja koji su u pripremi, a objavit će se do kraja godine, za nove proizvode i inovacije transferirati 1,5 milijardi kuna europskog novca u inovacijski potencijal na području Hrvatske.

– Identificirani inovacijski potencijal poduzetničkog sektora u Hrvatskoj jest negdje na razini 5,5 milijardi kuna, u odnosu na otprilike 600 milijuna kuna pripremljenih za prve takve natječaje. To samo znači da ova sredstva treba utrošiti što je prije moguće i odmah od Europe tražiti novu omotnicu koja mora biti daleko veća jer Hrvatska za to potencijala ima – zaključio je ministar gospodarstva.

Saborski zastupnik Stričak naglasio je da je ovo samo nastavak dobre prakse dolazaka ministara aktualne Vlade premijera Plenkovića na teren, da se upoznaju s potrebama, ali i mogućnostima gospodarstva te jedinica lokalne samouprave. Rezultat takve prakse je realizacija brojnih investicija, odnosno njihovo provođenje je ujedno i najbolja potpora gospodarstvu i rastu zaposlenosti.

n.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.