Now Reading:
Drugi dan obilježavanja Dana Međimurske županije u znaku Izložbe izdanja čakovečkog Ogranka Matice hrvatske
Full Article 2 minutes read

Drugi dan obilježavanja Dana Međimurske županije u znaku Izložbe izdanja čakovečkog Ogranka Matice hrvatske

noc muzeja

U okviru obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, u predvorju Međimurske županije bit će predstavljena nakladnička djelatnost čakovečkog Ogranka Matice hrvatske.

Matica hrvatska, Ogranak Čakovec svake godine u predvorju Međimurske županije održava izložbu svojih izdanja. „Na taj način radimo rekapitulaciju našeg cjelokupnog rada kroz godinu. Pored nakladničke djelatnosti, Ogranak se bavi i drugim vidovima kulturnog djelovanja poput promocije knjiga, znanstvenih simpozija, okruglih stolova ili poticanja mladih na stvaralaštvo“, uvodno je rekao predsjednik Ogranka Ivan Pranjić, prof.

U protekloj godini čakovečki Ogranak Matice hrvatske tiskao je 7 knjiga, a ovaj tjedan iz tiska izlazi kapitalno djelo pokojnog Josipa Črepa „Međimurci u svjetskim ratovima“. Knjiga izlazi u biblioteci Murodravana koju su zajednički osnovali čakovečki Ogranak Matice hrvatske i Međimurska županija. „Djelo je to koje smo tiskali povodom stote obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj i na taj način zaokružujemo naše djelovanje“, zaključio je prof. Pranjić.

Svakoga mjeseca Matica hrvatska održava promocije knjiga, a često i tribine. Krajem prošle godine održan je znanstveni skup na kojem je sudjelovalo 15-ak znanstvenika i kulturnih djelatnika na temu stote obljetnice pripojenja Međimurja Hrvatskoj. Posebna pozornost posvećena je suradnji s mladima te se svake godine tiskaju i radovi najmlađih na kajkavskom narječju. Suradnja s mladima ostvarena je i projektom SUKUS, a Ogranak potiče i rad grupe Poetikon. Ogranak Matice hrvatske Čakovec nastoji svojim radom biti aktivni kreator, ali i sudionik u kulturnom životu Međimurja.

Ogranak Matice hrvatske Čakovec danas okuplja više od stotinu uglednih članova koji svojim djelovanjem pridonose kulturnom životu ovog kraja.

Otvorenju izložbe nazočila je i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Blaženka Novak koja je istaknula velik značaj nakladničke djelatnosti Matice hrvatske Ogranka Čakovec za Međimursku županiju te kao veliku vrijednost izdvojila izdavanje knjiga ljudi kojima književnost i pisanje nije osnovna životna djelatnost.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.