Now Reading:
Markovo na Strugači – tradicionalni blagoslov traktora, polja i poljodjelaca Krapinsko-zagorske županije- okupilo se tristotinjak sudionika
Full Article 2 minutes read

Markovo na Strugači – tradicionalni blagoslov traktora, polja i poljodjelaca Krapinsko-zagorske županije- okupilo se tristotinjak sudionika

markovo na strugaci

Ovogodišnji 11. susret poljodjelaca s traktorima održati će se danas, na Uskrsni ponedjeljak, na samom vrhu Strugače koji se nalazi na 400 m nadmorske visine. Manifestacije je to koju organizira Općina Bedekovčina u suradnji s DVD-om Orehovica i Župom Orehovica.

Na Uskrsni ponedjeljak i ove je godine održan susret poljodjelaca s traktorima, na samom vrhu Strugače, na 400 m nadmorske visine. Traktoristi su prije početka proljetnih radova došli zatražiti Božji blagoslov za sebe, svoje traktore i polja.

Održana je sveta misa, a zatim 11. po redu blagoslov traktora i traktorista, koji su vodili vlč. Marijan Piskač i vlč. Josip Ban. Strugača, gora u samom središtu Hrvatskog zagorja nalazi se na tromeđu župa Orehovica, Mihovljan i Sveti Križ Začretje. Naziv Markovo na Strugači odabran je jer se 25. travnja obilježava blagdan sv. Marka, zaštitnika polja i poljodjelaca, a manifestaciju su organizatori pokrenuli iz želje da poljoprivrednici budu oprezniji prilikom obrađivanja polja traktorima na nezahvalnim terenima zagorskih brega, a ujedno i kako bi upozorili da zemlju treba obrađivati, a ne ostavljati zapuštenom.

Tradicionalni susret poljodjelaca, traktora i traktorista održava se u organizaciji Općine Bedekovčina, DVD – a Orehovica i župe Orehovica na samom vrhu Strugače. – Već tradicionalno smo na Urskrni ponedjeljak na Strugači, okupio se veliki broj ljudi, mislim da najviše do sada, njih tristotinjak. Super je vrijeme, ljudi su došli dati podršku manifestaciji i tom obredu. Okupili su se poljodjelci iz gotovo cijelog Zagorja, a mnogi su došli i pješke, ne samo traktorima. Želimo svima puno uspjeha u obrađivanju zemlje, da naši zagorski bregi ne budu zapušteni – rekao je ovom prilikom načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban. Za sve sudionike je pripremljena okrjepa, a posjetitelji su mogli razgledati i primjerke novih traktora na našem tržištu.

www.sjever.hr/zagorje.com

Input your search keywords and press Enter.