Now Reading:
DAN PLANETA ZEMLJE Zanimljivosti koje o našem jedinom domu možda niste znali
Full Article 2 minutes read

DAN PLANETA ZEMLJE Zanimljivosti koje o našem jedinom domu možda niste znali

zemlja

Svake se godine 22. travnja u cijelom svijetu obilježava kao Dan planeta Zemlje kojim se želi upozoriti na važnost poštovanja prirode te na očuvanje jedinog nebeskog tijela na kojem ima života.

Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen 1969. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kad su organizirane masovne demonstracije za zaštitu okoliša. U Hrvatskoj se 22. travnja počeo obilježavati dvadeset godina poslije. UN je taj dan proglasio međunarodnim Danom planeta Zemlje prije deset godina, a danas se obilježava u 190 zemalja diljem svijeta kako bi se skrenula važnost na očuvanje Zemlje, jedinog doma koji imamo. U povodu Dana planeta Zemlje zapitajmo se koliko zapravo znamo o našem planetu te kako kao pojedinci, naoko malim djelima, možemo pridonijeti očuvanju prirodnih bogatstava kojima Zemlja vrvi. Večernji list donosi nekoliko manje poznatih zanimljivosti o našem planetu.

Zemlja je nekada imala “sestru blizanku” pod nazivom Theia, veličine Marsa, s kojom je dijelila orbitu. Prije 4,5 milijarde godina došlo je do sudara pri kojem je nastao Mjesec.

Plastični proizvodi danas čine 95 posto otpada koji pluta Sredozemnim morem,a većina plastike dolazi iz Turske i Španjolske. Količina morskog otpada svako ljeto povećava se čak 40 posto.

Iako nam je Sunce primarni izvor topline, teoretski bismo mogli preživjeti bez njega. Naime, Zemljina je jezgra dovoljno vruća. Njezina temperatura jednaka je onoj na površini Sunca.

Oko 6371 kilometar iznosila je najveća bušotina prema unutrašnjosti Zemlje koju su Rusi probušili na svome otoku Sahalinu. Smatra se da je otprilike tolika udaljenost do središta našeg planeta.

Najviša temperatura zabilježena na Zemlji iznosi 57.8 Celzijevih stupnjeva, a izmjerena je 1922. godine u Libiji. Najniža je, pak, izmjerena 1983. godine na Antarktici, a iznosila je -89.2 stupnja.

Najveći živući organizmi nisu kitovi, pa čak ni koraljni grebeni, već gljiva. Zove se Armillaria i nalazi se u Oregonu, a proteže se na nevjerojatnih 3,8 kilometara diljem Strawberry Mountaine.

Trenutačno dani traju otprilike 24 sata, ali se očekuje da će se za 250 milijuna godina dan produljiti za barem sat i pol zbog sporije rotacije Zemlje, koju uzrokuju klimatske promjene.

Svakog se dana na Zemlji rodi oko 200.000 ljudi. Prema procjenama na planetu je do sada živjelo oko 106 milijardi ljudi, a smatra se da će do 2050. godine populacija narasti na 9,2 milijarde.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.