Now Reading:
Kako savršeno skuhati jaje? Žličica octa sprečava pucanje ljuske
Full Article 2 minutes read

Kako savršeno skuhati jaje? Žličica octa sprečava pucanje ljuske

pisanice

Uskrs je pred vratima, a s njim i kuhanje brda jaja. Iako je to naizgled poprilično jednostavan zadatak, oko kuhanja jaja vječito se lome koplja. Koliko dugo se trebaju kuhati, kako postići da jaje ne pukne, samo su neka od pitanja koja nas posebno muče u ovo doba godine.

Bitno je da su jaja koja kuhate svježa, a jesu li uistinu svježa možete provjeriti tako da jaje uronite u čašu vode. Ako potone na dno znači da je svježe, a ako ostane plutati, onda budite sigurno da je staro. Tvrdo kuhano jaje treba se kuhati 10 do 12 minuta, a kako kora ne bi popucala, potrebno ga je nakon kuhanja prebaciti u hladnu vodu s kockicama leda. Još jedna vječna nedoumica jest treba li pričekati da voda proključa pa tek onda ubaciti jaje ili ga ubaciti odmah u mlaku vodu. Iako su tehnički oba načina izvediva, mnogi kuhari preporučuju jaje kuhati u vodi koja još nije zakipjela.

Još jedan trik za postizanje savršeno kuhanog jaja jest da ih kuhate na nižoj temperaturi zbog toga što jako kipuća voda može prouzročiti pucanje ljuske. Preporučuje se i ubaciti malo soli u vodu tijekom kuhanja radi lakšeg guljenja, a žličica octa uvelike će vam pomoći pri sprečavanju njegova pucanja. Na pucanje jaja također utječe i jaka promjena temperature, jer ih doslovno iz hladnjaka stavljamo na vatru. Zato ih je potrebno izvaditi iz hladnjaka oko dva sata prije kuhanja, ostaviti na sobnoj temperaturi, a temperaturu vode u kojoj ćemo ga kuhati prilagoditi njegovoj trenutačnoj temperaturi.

www.sjever.hr/vecernji.hr

Input your search keywords and press Enter.