Now Reading:
Na Veliku subotu svečano otvorenje 496. Kostelske Uskrsne pištole
Full Article 2 minutes read

Na Veliku subotu svečano otvorenje 496. Kostelske Uskrsne pištole

kostelgrad

U okviru programa “Proljeće u Pregradi”, na Veliku subotu 20. travnja s početkom u 14 sati otvorit će se 496. po redu manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola”, nakon mimohoda kroz Krapinu i prijavka krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru, koje će se zbivati u jutarnjim satima.

Otvorenje manifestacije, čiji je organizator povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije „Kostelska pištola-Keglevićeva straža, održat će se na zidinama Kostelgrada, gdje je sve i započelo davne 1523. godine. Svečanosti će i ove godine prisustvovati povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Varaždina, Karlovca i Turopolja, ali i Počasno-zaštitna bojna RH, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS Republike Hrvatske. Nakon svečanog otvorenja na Starome gradu, program se seli u Područnu školu Kostel gdje Udruga kostelskih žena priprema izložbu starih fotografija „Kostel  1940 do 1980 – sjećanje na vlč. Josipa Rukelja“, a kulturno-umjetnički program na igralištu škole uveličat će KUD Pregrada i Barajt band. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.

Po starom običaju na sam Uskrs održava se misa „Jutarnjica“ uz blagoslov hrane, nakon koje će se ponovno oglasiti pucnji kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast i slavu Isusova uskrsnuća. Centralna uskrsna svečanost održava se u 16 sati, uz misu “Večernicu” i Limenu glazbu Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.

Uskrsne će pištole tradicionalno utihnuti tek na Bijelu nedjelju, kada se slavi i Dan Grada Pregrade, svečanim programom i streljanjem kraj kapele svetog Štefana u Bregima Kostelskim.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.