Now Reading:
Dan Općine Trnovec Bartolovečki: Projekti u infrastrukturi, ali i za razvoj društva
Full Article 6 minutes read

Dan Općine Trnovec Bartolovečki: Projekti u infrastrukturi, ali i za razvoj društva

trnovec

Obilježavanje Dan općine Trnovec Bartolovečki počelo je u srijedu svetom misom u crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu, a potom je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća u Pastoralnom centru.
Uz veliki broj uzvanika i gostiju sjednica je bila prilika da se pobroje uspjesi i realizirani projekti u proteklih godinu dana te najave novi. Načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, istaknuo je da općinska vlast sve akcije poduzima u cilju podizanja standarda života mještana, a dokaz da to želi i može ostvariti jest činjenica da su u godinu dana s kvalitetnim projektima ostvarili kapitalne pomoći iz državnog proračuna u vrijednosti od 3.986.896 kuna.


– Za uređenje Ulice Široke Ledine odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske dobivena su sredstva u iznosu 2.887.438,86 kuna. Uređen je dio Radničke ulice u Trnovcu u duljini 600 metar, a riječ je o prvoj fazi uređenja. Sredstva za ovu investiciju osigurala je Općina Trnovec Bartolovečki uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ukupna vrijednost radova je 874.381,61 kunu, a Ministarstvo je za ovaj projekt dodijelilo 262 tisuća kuna. Nakon ovih radova slijedi uređenje vodovodne mreže i nogostupa. Za energetsku obnovu Dječjeg vrtića „Zeko“ u Trnovcu od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobiveno je 151.458 kuna te ranije bespovratna sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 100.000 kuna. Ukupna investicija je 700.000 kuna.

Općina je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobila i Odluku o financiranju energetske obnove zgrade javne namjene – bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu na iznos od 589 tisuća kuna. Radovi će se obaviti ove godine. Spomenut ću i EU projekt ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom. Projekt je vrijedan 563 tisuće kuna, a provodimo ga zajedno s općinama Sračinec i Cestica – rekao je načelnik Šamec te dodao da su među brojnim radovima na komunalnoj infrastrukturi i oni na izgradnji kanalizacije u Ulici Nikole Tesle u Trnovcu, koje po polovicu ukupnog iznosa od 719.519 kuna plus PDV sufinanciraju Općina i Varkom.

Šamec je najavio i jedno od najvećih ulaganja – Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracija Varaždin, Podsustav Trnovec Bartolovečki, naselja Bartolovec i Žabnik. Projekt je ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega Općina do 2021. mora osigurati oko 2 milijuna kuna za njegovo sufinanciranje. Izgradit će se kanalizacijski sustav na području Bartolovca i Žabnika s ukupno 6 precrpnih stanica. Spomenuo je da uskoro kreće i izgradnja kružnog toka na državnoj cesti D2 kod Zone Sjever.


– Uz velike projekte Općina značajna sredstva izdvaja za vrtićko, predškolsko i školsko obrazovanje kao i studente, zdravstvo, udruge. Tako je za brigu za djecu predškolske dobi, odgoj i osnovno obrazovanje te srednjoškolsko i visoko obrazovanje iznos u proračunu 3,1 milijun kuna, u zdravstvu 673 tisuće, sportu 517 tisuća, kulturi 455 tisuća. Za vatrogastvo, HGSS i Crveni križ ove ćemo godine izdvojiti oko 580 tisuća kuna – kazao je načelnik Šamec te zahvalio na suradnji mještanima i udrugama, kao i državnim i županijskim trgovačkim društvima s kojima se realiziraju projekti. Posebno je naglasio važnost povećanja općinskog proračuna izmjenama zakona o financiranju lokalne samouprave.


Predsjednik Općinskog vijeća, Mario Sačić, u svom je govoru naglasio da je od konstituiranja ovog saziva Vijeća u lipnju 2017. održano 16 sjednica Općinskog vijeća na kojima se raspravljalo o ukupno 191 točki dnevnog reda. Sjednicama je bilo nazočno prosječno 13 od ukupno 15 vijećnika, odnosno 87 %, što je pokazatelj da je funkcija vijećnika shvaćena krajnje ozbiljno i odgovorno.
– Svi zajedno, na čelu s načelnikom, nastojimo svojim radom i znanjem mijenjati našu Općinu, na način da očuvamo njezin identitet i tradiciju, a da se istovremeno kontinuirano razvija sukladno najnovijim društvenim standardima. Ne očekujemo i nikad nismo očekivali da će nam netko drugi osigurati blagostanje ili ugodan život u našoj općini, ali smo isto tako itekako svjesni da mnoge svoje ideje, planove i programe nismo u mogućnosti realizirati sami bez pomoći sa županijske i državne razine – kazao je Sačić zahvalivši svima koji su pomagali razvoj Općine.

U ime gradonačelnika i načelnika općina Dan Općine Trnovec Bartolovečki čestitao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je također naglasio važnost odluke o decentralizaciji sredstava jer su gradovi i općine dobili značajna sredstva unazad dvije godine. Čestitao je Općini Trnovec Bartolovečki što ih izuzetno transparentno troši i ne zanemaruje niti jedan segment, od infrastrukture do društvenih aktivnosti.


Dan Općine čestitao je i župan susjedne Međimurske županije, Matija Posavec. Naglasio je jako dobru suradnju općina s obje strane Drave te dodao da nije lako voditi općinu ili grad, za što treba biti menadžer i osmišljavati projekte, a pogotovo to nije bilo lako na sjeveru Hrvatske, gdje se dvostruko trebalo potruditi da se izbori za neke stvari. To nas je ojačalo, kazao je, i u zajedništvu se rade dobri rezultati, a Općina Trnovec Bartolovečki je primjer za to.


Na svečanosti su bili i saborski zastupnici Božica Makar, Josip Križanić i Anđelko Stričak koji je čestitao Dan Općine te podsjetio na emotivan trenutak iz prošle godine kada je općina bila domaćin hodnje Hrvatske vojske pri povratku Puma u Varaždin. Osvrnuo se i na onaj dio posla općinske uprave, suradnje s udrugama, s ljudima, s „dušom“ općine. Na kraju je spomenuo predstojeće europske izbore poručivši da nije našeg članstva u Europskoj uniji teško bi bilo projekta izgradnje cesta ili vrtića, a uspješne općine poput Trnovca Bartolovečkog znaju koristiti fondove.

Posljednji je čestitao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je naglasio da se između dvije svečane sjednice Općinskog vijeća vidi koliko se puno opet napravilo u najvećoj općini po broju stanovnika u Varaždinskoj županiji. Dodao je da to ne bi bilo moguće da Vlada nije donijela, a saborski zastupnici prihvatili odluku da županije, gradovi i općine imaju više novaca u proračunima. Radi se ne samo ono što je obećano, već i ono što građani trebaju, ulaže se na njihovu korist, istaknuo je Štromar.


Program obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki nastavlja se na Uskrsni ponedjeljak, kada će biti služena sveta misa u crkvi Sv. Duha u Šemovcu. Subota, 27. travnja, rezervirana je za druženje u organizaciji Lovačkog društva „Kobac“ na prostorima lovačkog doma u Žabniku. Završetak obilježavanja Dana Općine je prvog vikenda u svibnju. U subotu, 4. svibnja, od 20 sati održat će se folklorni festival u dvorani Osnovne škole Trnovec, a predstavit će se Folklorni ansambl KUD-a „Mak“ te njihovi gosti – Folklorni ansambl „Markova“ iz Zagreba i Folklorni ansambl „Zabok“. U nedjelju, 5. svibnja, koncert će održati grupa „Vigor“, također u dvorani OŠ Trnovec, od 19 sati.

n.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.