Now Reading:
Dan Općine Trnovec Bartolovečki: Projekti u infrastrukturi, ali i za razvoj društva
Full Article 6 minutes read

Dan Općine Trnovec Bartolovečki: Projekti u infrastrukturi, ali i za razvoj društva

trnovec

Obilježavanje Dan općine Trnovec Bartolovečki počelo je u srijedu svetom misom u crkvi Majke Božje Snježne u Trnovcu, a potom je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća u Pastoralnom centru.
Uz veliki broj uzvanika i gostiju sjednica je bila prilika da se pobroje uspjesi i realizirani projekti u proteklih godinu dana te najave novi. Načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec, istaknuo je da općinska vlast sve akcije poduzima u cilju podizanja standarda života mještana, a dokaz da to želi i može ostvariti jest činjenica da su u godinu dana s kvalitetnim projektima ostvarili kapitalne pomoći iz državnog proračuna u vrijednosti od 3.986.896 kuna.


– Za uređenje Ulice Široke Ledine odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Republike Hrvatske dobivena su sredstva u iznosu 2.887.438,86 kuna. Uređen je dio Radničke ulice u Trnovcu u duljini 600 metar, a riječ je o prvoj fazi uređenja. Sredstva za ovu investiciju osigurala je Općina Trnovec Bartolovečki uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ukupna vrijednost radova je 874.381,61 kunu, a Ministarstvo je za ovaj projekt dodijelilo 262 tisuća kuna. Nakon ovih radova slijedi uređenje vodovodne mreže i nogostupa. Za energetsku obnovu Dječjeg vrtića „Zeko“ u Trnovcu od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobiveno je 151.458 kuna te ranije bespovratna sredstva iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 100.000 kuna. Ukupna investicija je 700.000 kuna.

Općina je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobila i Odluku o financiranju energetske obnove zgrade javne namjene – bivšeg matičnog ureda u Bartolovcu na iznos od 589 tisuća kuna. Radovi će se obaviti ove godine. Spomenut ću i EU projekt ČOKSA – Čuvajmo okoliš skupa – promocija i edukacija o održivom gospodarenju otpadom. Projekt je vrijedan 563 tisuće kuna, a provodimo ga zajedno s općinama Sračinec i Cestica – rekao je načelnik Šamec te dodao da su među brojnim radovima na komunalnoj infrastrukturi i oni na izgradnji kanalizacije u Ulici Nikole Tesle u Trnovcu, koje po polovicu ukupnog iznosa od 719.519 kuna plus PDV sufinanciraju Općina i Varkom.

Šamec je najavio i jedno od najvećih ulaganja – Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracija Varaždin, Podsustav Trnovec Bartolovečki, naselja Bartolovec i Žabnik. Projekt je ukupne vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega Općina do 2021. mora osigurati oko 2 milijuna kuna za njegovo sufinanciranje. Izgradit će se kanalizacijski sustav na području Bartolovca i Žabnika s ukupno 6 precrpnih stanica. Spomenuo je da uskoro kreće i izgradnja kružnog toka na državnoj cesti D2 kod Zone Sjever.


– Uz velike projekte Općina značajna sredstva izdvaja za vrtićko, predškolsko i školsko obrazovanje kao i studente, zdravstvo, udruge. Tako je za brigu za djecu predškolske dobi, odgoj i osnovno obrazovanje te srednjoškolsko i visoko obrazovanje iznos u proračunu 3,1 milijun kuna, u zdravstvu 673 tisuće, sportu 517 tisuća, kulturi 455 tisuća. Za vatrogastvo, HGSS i Crveni križ ove ćemo godine izdvojiti oko 580 tisuća kuna – kazao je načelnik Šamec te zahvalio na suradnji mještanima i udrugama, kao i državnim i županijskim trgovačkim društvima s kojima se realiziraju projekti. Posebno je naglasio važnost povećanja općinskog proračuna izmjenama zakona o financiranju lokalne samouprave.


Predsjednik Općinskog vijeća, Mario Sačić, u svom je govoru naglasio da je od konstituiranja ovog saziva Vijeća u lipnju 2017. održano 16 sjednica Općinskog vijeća na kojima se raspravljalo o ukupno 191 točki dnevnog reda. Sjednicama je bilo nazočno prosječno 13 od ukupno 15 vijećnika, odnosno 87 %, što je pokazatelj da je funkcija vijećnika shvaćena krajnje ozbiljno i odgovorno.
– Svi zajedno, na čelu s načelnikom, nastojimo svojim radom i znanjem mijenjati našu Općinu, na način da očuvamo njezin identitet i tradiciju, a da se istovremeno kontinuirano razvija sukladno najnovijim društvenim standardima. Ne očekujemo i nikad nismo očekivali da će nam netko drugi osigurati blagostanje ili ugodan život u našoj općini, ali smo isto tako itekako svjesni da mnoge svoje ideje, planove i programe nismo u mogućnosti realizirati sami bez pomoći sa županijske i državne razine – kazao je Sačić zahvalivši svima koji su pomagali razvoj Općine.

U ime gradonačelnika i načelnika općina Dan Općine Trnovec Bartolovečki čestitao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec koji je također naglasio važnost odluke o decentralizaciji sredstava jer su gradovi i općine dobili značajna sredstva unazad dvije godine. Čestitao je Općini Trnovec Bartolovečki što ih izuzetno transparentno troši i ne zanemaruje niti jedan segment, od infrastrukture do društvenih aktivnosti.


Dan Općine čestitao je i župan susjedne Međimurske županije, Matija Posavec. Naglasio je jako dobru suradnju općina s obje strane Drave te dodao da nije lako voditi općinu ili grad, za što treba biti menadžer i osmišljavati projekte, a pogotovo to nije bilo lako na sjeveru Hrvatske, gdje se dvostruko trebalo potruditi da se izbori za neke stvari. To nas je ojačalo, kazao je, i u zajedništvu se rade dobri rezultati, a Općina Trnovec Bartolovečki je primjer za to.


Na svečanosti su bili i saborski zastupnici Božica Makar, Josip Križanić i Anđelko Stričak koji je čestitao Dan Općine te podsjetio na emotivan trenutak iz prošle godine kada je općina bila domaćin hodnje Hrvatske vojske pri povratku Puma u Varaždin. Osvrnuo se i na onaj dio posla općinske uprave, suradnje s udrugama, s ljudima, s „dušom“ općine. Na kraju je spomenuo predstojeće europske izbore poručivši da nije našeg članstva u Europskoj uniji teško bi bilo projekta izgradnje cesta ili vrtića, a uspješne općine poput Trnovca Bartolovečkog znaju koristiti fondove.

Posljednji je čestitao potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je naglasio da se između dvije svečane sjednice Općinskog vijeća vidi koliko se puno opet napravilo u najvećoj općini po broju stanovnika u Varaždinskoj županiji. Dodao je da to ne bi bilo moguće da Vlada nije donijela, a saborski zastupnici prihvatili odluku da županije, gradovi i općine imaju više novaca u proračunima. Radi se ne samo ono što je obećano, već i ono što građani trebaju, ulaže se na njihovu korist, istaknuo je Štromar.


Program obilježavanja Dana Općine Trnovec Bartolovečki nastavlja se na Uskrsni ponedjeljak, kada će biti služena sveta misa u crkvi Sv. Duha u Šemovcu. Subota, 27. travnja, rezervirana je za druženje u organizaciji Lovačkog društva „Kobac“ na prostorima lovačkog doma u Žabniku. Završetak obilježavanja Dana Općine je prvog vikenda u svibnju. U subotu, 4. svibnja, od 20 sati održat će se folklorni festival u dvorani Osnovne škole Trnovec, a predstavit će se Folklorni ansambl KUD-a „Mak“ te njihovi gosti – Folklorni ansambl „Markova“ iz Zagreba i Folklorni ansambl „Zabok“. U nedjelju, 5. svibnja, koncert će održati grupa „Vigor“, također u dvorani OŠ Trnovec, od 19 sati.

n.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.