Now Reading:
Da su danas izbori pogledajte tko bi sve završio u Europskom parlamentu
Full Article 2 minutes read

Da su danas izbori pogledajte tko bi sve završio u Europskom parlamentu

izbori

Prema sadašnjoj situaciji, koja se i dalje neprestano mijenja, Hrvatska bi u Bruxelles ipak privremeno mogla poslati 11 zastupnika. Naime, onaj 12. na listi morao bi čekati da Ujedinjena Kraljevina formalno napusti Uniju prije aktiviranja svog mandata. Također, ove projekcije napravljene su nakon što su sve stranke Državnom izbornom povjerenstvu dostavile svoje konačne liste za europarlamentarne izbore, pa je slika puno jasnija – piše Jutarnji.hr.

Tijekom europarlamentarnih izbora, Hrvatska će biti jedna izborna jedinica. Iako još uvijek nije moguće niti okvirno predvidjeti izlaznost, očekuje se da će izborni prag biti postavljen na 7 ili 8 posto glasova, što bi moglo odgovarati 90 do 100 tisuća valjanih glasova.

Unatoč tome što i dalje čvrsto drži prvo mjesto, HDZ je nakon predstavljanja kandidacijske liste izgubio 1 mandat i sa 6 pao na 5. SDP i dalje stabilno očekuje 3 mandata, a bilježi i blagi rast u broju glasova s prošlomjesečnih 19,2 na sadašnjih 21 posto. Živi zid i dalje očekuje jedan mandat, tj 10,6 posto glasova, što je blagi porast od 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Od kad se prošloga mjeseca prvi put našla među listama koje bi mogle poslati svoje kandidate u Bruxelles, Amsterdamska koalicija stabilno očekuje jednog zastupnika. Međutim, broj glasova porastao je s prošlomjesečnog 7,7 posto na 10,5, čime su se po uspješnosti pozicionirali kao četvrta opcija, odmah iza Živog zida.

Porast u broju glasova bilježi i MOST. S prošlomjesečnih 6,8 posto, nezavisna lista ovoga mjeseca očekuje 7,7 posto, ali to i dalje podrazumijeva samo jedan mandat u Europskom parlamentu. Jako blizu izbornog praga ovoga se mjeseca nalaze i Nezavisni za Hrvatsku, HRAST i START, od kojih svi imaju iznad pet posto.

www.sjever.hr/Jutarnji.hr

Input your search keywords and press Enter.