Now Reading:
Litra benzina uskoro preko 11 kuna?
Full Article 2 minutes read

Litra benzina uskoro preko 11 kuna?

benzin

Šesti tjedan zaredom cijene goriva u Hrvatskoj neprestano rastu. Litra benzina u utorak je poskupjela 14 lipa, dok je litra dizela i autoplina skuplja 10 lipa. Litra benzina u prosjeku se od danas plaća između 10,15 i 10,66 kuna po litri, dok dizel košta od 9,7 do 10,13 kuna po litri. Cijene plina kreću se od 4,2 do 4,5 kuna, a litra loživog ulja stoji oko pet i pol kuna.

Na pitanje što se to događa sa cijenama goriva iz INA-e su za T portal podsjetili da cijene naftnih derivata od veljače 2014. slobodno formiraju, prema tržišnim principima, otkada je zaživjela famozna ‘liberalizacija’. Kažu kako na formiranje prodajne cijene naftnih derivata utječu mnogobrojni elementi, od kojih su najvažniji cijena derivata na mediteranskom tržištu, trošarine te odnos kune i dolara.

Trenutačno na kretanje cijena naftnih derivata najveći utjecaj ima kretanje cijena barela nafte na svjetskom tržištu, a ona raste uzastopno već šest tjedana, dosegnuvši nove najviše razine od studenoga prošle godine, što ima snažan utjecaj na visoke razine cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu, na kojem je zabilježen novi rast cijena.

‘Rast cijena benzina značajno je veći od rasta cijena dizela, što je povezano sa sezonskim odnosom ponude i potražnje, jer raste potražnja za benzinima u proljetnim mjesecima’, kažu u Ini i zaključuju:

‘Uz to, svjetska geopolitička kretanja, kao i nedavne najave zemalja najvećih proizvođača nafte o proizvodnim planovima i stanju zaliha na svjetskim tržištima (OPEC-ovo smanjenje proizvodnje) direktno utječu na sadašnje kretanje cijene nafte.’

www.sjever.hr/t portal

Input your search keywords and press Enter.