Now Reading:
Koja je tajna uspješnog i sretnog života? Dobro razmislite i postavite si ovih 12 pitanja
Full Article 3 minutes read

Koja je tajna uspješnog i sretnog života? Dobro razmislite i postavite si ovih 12 pitanja

sreca

Koja je tajna dugog, sretnog i uspješnog života? Čini se da je to pitanje koje stalno postavljamo sebi, a teško pronalazimo odgovor. Izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos mnogo je puta podijelio svoja razmišljanja o ovoj temi, prenosi Poslovni.hr.

-Kada imate 80 godina i razgovarate sami sa sobom u mirnom trenutku refleksije, najosobniju verziju vaše životne priče, ono najkompaknije i najsmislenije biti će o izborima koje ste napravili – rekao je Bezos u svom uvodnom govoru 2010. godine na Sveučilištu Princeton.

Svrha njegova govora, pod nazivom “Mi smo ono što odaberemo”, bila je naglasiti razliku između darovitosti i izbora.

-Pamet je dar, ljubaznost je izbor. Darovitost je jednostavna – ipak je darovana. Izbori mogu biti teški. Možete zavesti sami sebe svojom darovitošću ako niste oprezni, a ako to učinite, to će vjerojatno biti na štetu vaših izbora – upozorio je Bezos.

Drugim riječima, bez obzira na to koliko ste uspješni, najviše ćete na kraju brinuti o izborima koji su vas doveli tamo gdje jeste, a ne o broju nula na vašem bankovnom računu. No, bez uvida, kako možemo reći jesmo li na putu na koji ćemo biti ponosni kada se osvrnemo na naš život 10, 20 ili 30 godina od sada?

U svom govoru, Bezos se prisjetio vremena u kojem je prvi put došao na ideju da pokrene online prodaju knjiga (koja će kasnije postati ono što cijeli svijet sada poznaje kao Amazon).

-To je doista bio težak izbor, ali naposljetku sam odlučio da moram pokušati. Nisam mislio da ću požaliti što ću pokušati i propasti. I sumnjao sam da će me uvijek progoniti odluka da uopće ne pokušavam. Nakon mnogo razmišljanja, krenuo sam manje sigurnim putem kako bih slijedio svoju strast i ponosan sam na taj izbor- rekao je Bezos.

“Savršen” izbor ne postoji

Životna istina je da ćemo svi donositi odluke zbog kojih ćemo zažaliti. To se zove neuspjehom, a neuspjeh može biti dobra stvar jer nas uči kako biti bolji. Ali kako starimo, naš je cilj smanjiti broj neuspjeha koji dovode do žaljenja. Na kraju, mi smo zbroj naših izbora. Izgradite sebi sjajnu priču, rekao je potkraj svog govora.

Kako bi izgradili sjajnu priču, Bezos je ponudio 12 pitanja i pozvao sve da duboko razmisle o njima:

1. Kako ćete koristiti svoju darovitost?

2. Kakve ćete izbore donijeti?

3. Hoće li inercija biti vaš vodič ili ćete slijediti svoje strasti?

4. Hoćete li slijediti dogmu ili ćete biti originalni?

5. Hoćete li izabrati lagodni život ili život službe i avanture?

6. Hoćete li posustati pod kritikama ili ćete nastaviti slijediti svoja uvjerenja?

7. Hoćete li izbjegavati priznati kada ste u krivom, ili ćete se znati ispričati?

8. Hoćete li čuvati svoje srce od odbijanja, ili ćete djelovati kad se zaljubite?

9. Hoćete li igrati na sigurno, ili ćete biti pomalo neustrašivi?

10. Kada je teško, hoćete li odustati, ili ćete nastaviti nemilosrdno?

11. Hoćete li biti cinik ili ćete biti graditelj?

12. Hoćete li se praviti pametni na račun drugih ili ćete biti ljubazni?

Iako ova pitanja ne pružaju siguran recept za sreću, mogu nas voditi u donošenju odluka koje će nam u konačnici pomoći da živimo život na koji smo ponosni. Neće svi od nas završiti na istoj razini uspjeha kao Bezos, koji je samostvoreni milijarder i najbogatija osoba na svijetu. Ali nema razloga da ne možemo ili ne bismo trebali izazvati sami sebe da izgradimo priču vrijednu kazivanja.

www.sjever.hr/poslovni.hr

Input your search keywords and press Enter.