Now Reading:
FOTO: Čačić iz fonda župana financirao uskršnje poklone za udomljenu djecu
Full Article 2 minutes read

FOTO: Čačić iz fonda župana financirao uskršnje poklone za udomljenu djecu

čačić uskrs

Župan Radimir Čačić je sa svojom posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević u varaždinskom HNK priredio uskršnje darivanje za djecu iz udomiteljskih obitelji. Ukupno 270 djece dobilo je svoje slatke pakete za koje su sredstva osigurana iz posebnom fonda župana. Druženje je bilo dodatno upotpunjeno plesnim programom koji su izvele varaždinske mažoretkinje i Plesni studio Spinbox, te kao iznenađenje na kraju Uskršnji zec, koji je djeci podijelio čokoladne zečeve.

-Pokušavamo nastaviti darivanje s kojim smo započeli prošle godine za Božić i sada nastavljamo s uskršnjim darivanjem. Pokloni se financiraju iz mojeg osobnog fonda, s obzirom da ne primam plaću, onda sredstva iz tog fonda mogu koristiti za svrhe za koje smatram da je dobro. Za Božić i Novu godinu taj se iznos kreće oko 32 000 kuna, pa je to najveće učešće u tom fondu. Radi se o 270 djece s time da je 100-tinjak djece izvan naše županije, ali su udomljeni iz naše županije.

Takva djeca u toj skrbi ostaju do 21. godine, odnosno do 26. ako redovito studiraju. Udomiteljske obitelji su najviša razina ljudske pažnje koju netko može dati jer bi djeca u suprotnom bila u domovima. Mislim da bi se država trebala maksimalno potruditi da poboljša status. Sada postoji status profesionalnog udomitelja i to je korak u dobrom smjeru – kazao je Čačić.

Posebna savjetnica nadodala je kako se kao Županija trude na sve načine pomagati udomiteljima i udomljenoj djeci, koja se bore s problemima i nakon što navrše 18 godina.

-Nakon što završe školovanja ta djeca su prepuštena sama sebi jer u udomiteljskoj obitelji tada više ne primaju sredstva za financiranje i sada zamislite dijete s 18 godina koje se samo treba pobrinuti za upis na fakultet, zaposliti se, sami plaćati račune, naći stan i osigurati sve potrebno, a većina današnje djece s 18 godina zaista nije spremno za to.

Upravo zbog toga želimo kroz razne aktivnosti i aktivnosti Udruge Zipka pomoći da se djeci osiguraju smještajne jedinice dok ne steknu samostalnost. Nastojimo im pomoći da se financijski opismene, da nauče kako naći posao, kako se snalaziti u društvu, dakle kompletnu pomoć da stanu na svoje noge – zaključila je Martinčević.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.