Now Reading:
I dok su gradovi poput Splita i Dubrovnika povećavali plaće svojim zaposlenicima Ludbreg i Varaždin su bili štedljivi
Full Article 2 minutes read

I dok su gradovi poput Splita i Dubrovnika povećavali plaće svojim zaposlenicima Ludbreg i Varaždin su bili štedljivi

dubravko bilić

Jedinice lokalne samouprave prošlu su godinu završile u suficitu od gotovo 2 milijarde kuna jer se država u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak, no kako neslužbeno doznajemo, umjesto da su taj novac utrošile na investicije, sufinanciranje fondova EU ili smanjile porezno opterećenje građana, velik dio njih povećao je rashode za zaposlene i broj zaposlenih – Jutarnji.hr.

Iako Ministarstvo financija još prikuplja financijska izvješća, pa nam shodno tome nisu mogli reći koliko je povećana ukupna svota za plaće lokalnih činovnika, ovu informaciju potvrdilo nam je nekoliko sugovornika iz različitih ministarstava, ali i iz lokalne samouprave.Neslužbene informacije koje smo dobili, a koje nisu još potpune, govore da je broj zaposlenih u JLS-ima za oko 200 veći u odnosu na 2017. Na kraju 2017. ukupan broj službenika i namještenika bio je 13.744, a od tog broja samo ih je u Gradu Zagrebu gotovo 3000.

I dok su gradovi poput Senja, Dubrovnika i Splita povećavali plaće gradovi u Varaždinskoj županiji bili su štedljivi. Jutarnji.hr donosi kako je Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, potrošio gotovo milijun kuna manje za zaposlene. Štedljivi su bili i u Ludbregu.

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega, unatoč značajnom povećanju prihoda, od čak 14,7 milijuna kuna, rashode za zaposlene održao je na razini 2018.

Mi smo prilično škrti što se tiče zapošljavanja, tako da nismo zapošljavali niti podizali plaće, osim što smo pratili državu koja je povećala plaće državnim službenicima. Puno naših zaposlenika radi na europskim projektima, trudimo se ponašati ekonomično i povećavati učinkovitost postojećih kadrova. Mi smo povećanje prihoda isključivo iskoristili za investicije i projekte EU – kaže Bilić.

www.sjever.hr/jutarnji.hr

Input your search keywords and press Enter.