Now Reading:
Svečano proslavljena 26. obljetnica Koprivničko-križevačke županije
Full Article 4 minutes read

Svečano proslavljena 26. obljetnica Koprivničko-križevačke županije

kckkz svecana sjednica

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u dvorani Doma mladih u Koprivnici obilježena je 26. obljetnica Koprivničko-križevačke županije.

Na samom ulazu u dvoranu goste i uzvanike dočekale su članice i članovi povijesne postrojbe Križevačke djevojačke straže te Udruge Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke, dok su se u predvorju na izložbenom prostoru svojim kreativnim ručnim radovima i domaćim delicijama predstavile sudionice Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije.

Na samom početku sjednice okupljenima se obratio predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, poželjevši im dobrodošlicu, te je naglasio kako u proteklom razdoblju održano ukupno šest radnih sjednica na kojima je obrađena 121 točka dnevnog reda.

-Većina odluka donesena je jednoglasno, a iako je povremeno bilo i neslaganja, mogu sa zadovoljstvo reći kako je naša suradnja bila konstruktivna i u duhu višestranačkog demokratskog društva te koristim priliku da članovima Županijske skupštine zahvalim na svemu što čine za dobrobit građana. Cilj našeg djelovanja je rješavanje problema građana, jačanje gospodarstva i razvoj snažne i stabilne Županije, a time i Republike Hrvatske – naglasio je predsjednik Pintar.

Župan Darko Koren kazao je kako su ostvareni brojni projekti kojima su se stvarali bolji uvjeti života za sve građane, kako bi mladi imali razloga za ostati, a stariji biti ponosni, jer je tu njihov dom. U radu Županijske skupštine istaknuo je političku stabilnost kao preduvjet normalnog funkcioniranja te je zahvalio članicama i članovima Županijske skupštine, kao i predsjedniku Pintaru, na konstruktivnom djelovanju. Proteklih godinu dana bili smo usmjereni na aktivnosti i ulaganja u područja obrazovanja i zdravstva, što su naše temeljne zadaće, a pritom se nije izostavilo niti gospodarstvo te razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, kao ni povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

-Upravo smo s ciljem ravnomjernog razvoja svih dijelova naše županije usmjereni na suradnju i kvalitetan dijalog s jedinicama lokalne samouprave, kako bismo zajednički osigurali kvalitetan život u urbanim i ruralnim krajevima, što vidimo kao ulaganje u budućnost i bolje demografske pokazatelje. Prošle smo godine nastavili višegodišnji investicijski ciklus u školstvo te smo potpuno energetski obnovili osnovne škole u Virju i Drnju, kako bi naši školarci i njihovi nastavnici imali još bolje uvjete za učenje i rad, a ulagali smo i u obnovu materijalnih uvjeta u ostalim osnovnim i područnim školama. Uz to što financiramo centar izvrsnosti i nagrađujemo najbolje učenike, veseli nas višemilijunski projekt Regionalnog centra kompetencija iz elektrotehnike koji će unaprijediti koprivničku Obrtničku školu i Strukovnu školu Đurđevac. Iako zadovoljni ovom odlukom smatrali smo, a smatramo i dalje da sektor poljoprivrede jednako zaslužuje takav status obzirom na obrazovne, znanstvene i proizvodne resurse koje imamo na raspolaganju. I nadalje ćemo dati sve od sebe kako bi upravo djeci, koja su naše najveće blago, osigurali budućnost kakvu zaslužuju. 

Mladima želimo pokazati da imaju perspektivu ovdje gdje su rođeni te da svojim znanjem, trudom i marljivošću mogu uspjeti – poručio je župan u svom govoru.

Župan se osvrnuo i na investicije u zdravstvu, gdje se kroz projekt POZDRAV ulaže u poboljšanje primarne zdravstvene zaštite, a posebno je istaknuo nabavu uređaja za magnetsku rezonancu, vrijednog 10 milijuna kuna, u koprivničkoj bolnici, za što je zahvalio na doprinosu ravnatelju Mati Devčiću i saborskim zastupnicima. Također je spomenuo kako kreću radovi na projektu dnevne bolnice vrijedni 47 milijuna kuna, a svim tim aktivnostima nastoji se još više unaprijediti županijski zdravstveni sustav i učiniti ga kvalitetnijim i dostupnijim za sve građane.

Zahvaljujući PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji Županije ostavio se značajan napredak u povlačenju sredstava iz europskih fondova, što se vidi kroz 30 projekta vrijednosti 302 milijuna kuna, koji su trenutno u provedbi. Župan je pohvalio i jedinice lokalne samouprave koje su, uz pomoć PORA-e, napravile velik iskorak u povlačenju EU sredstava te prepoznale važnost vanjskih izvora financiranja u razvoju svojih sredina.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i zamjenik župana Darko Sobota, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zamjenik župana Ratimir Ljubić, potpredsjednici Županijske skupštine Verica Rupčić i Marijan Ružman, saborski zastupnici Branko Hrg, Željko Lacković, Silvano Hrelja i Mladen Mađer, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos sa suradnicima, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, predstavnici Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske županije i Krapinsko-zagorske županije, brojni gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici, članovi Županijske skupštine, predstavnici ustanova, udruga, sudova, crkve, vojske i policije te ostali gosti.

tekst i foto: www.kckkz.hr

Input your search keywords and press Enter.