Now Reading:
„Novo lice (ženskog) poduzetništva“ – ohrabrenje sadašnjim te vjetar u leđa budućim poduzetnicama
Full Article 3 minutes read

„Novo lice (ženskog) poduzetništva“ – ohrabrenje sadašnjim te vjetar u leđa budućim poduzetnicama

žensko poduzetništvo

Konferencija „Novo lice (ženskog) poduzetništva“ u zgradi Scheier u Čakovcu okupila je 130 žena poduzetnica i žena koje to tek žele postati. Za sudionice je osmišljen raznolik program, od predavanja i edukacija do priča s ciljem inspiriranja i povezivanja, ali i poticanja žena da se upuste u poduzetničke vode.

Žensko poduzetništvo postalo je zanimljivo, što je iznimno bitno jer su žene još uvijek podzastupljene u poduzetničkoj statistici, navodi organizatorica Marina Kolar. „Problem je što se žene od malih nogu odgaja da ne budu glasne i proaktivne, a 25 godina kasnije od njih se očekuje da se uključe u politiku i da budu poduzetne. Nedostaje im kompetencija, neugodno im je istaknuti se i ne znaju se izboriti za sebe. Poduzetničke kompetencije, povezivanje i potpora kako bi se uključile u poduzetništvo – to je nešto na čemu trebamo raditi“, ističe vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Konekta.

Zamjenica župana Sandra Herman prisutne je pozdravila u ime Međimurske županije te naglasila kako je zadatak lokalne i regionalne samouprave stvoriti okvire koji će omogućiti ženama da osnivaju i vode svoj posao – dati određenu vrstu poticaja, ali i omogućiti odgovarajuće radno vrijeme dječjih vrtića, produženi boravak u školama te osigurati prijevoz jer žene, osim što su poduzetnice, u velikoj mjeri su majke i kućanice te se iz navedenih razloga puno teže odlučuju za poduzetništvo.

„Na području Međimurske županije djeluje velik broj profiliranih i poznatih žena poduzetnica, no velik je broj i onih za koje još ne znamo, žena koje se potiho bave svojim obrtima i djelatnošću u različitim segmentima. Upravo zato su ovakve konferencije izrazito korisne i važne,“ naglasila jete najavila sajam poduzetnica koji će krajem svibnja organizirati Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije, po prvi put u partnerstvu s Krapinsko-zagorskom županijom.

Inspirativnu priču o uspjehu s punom je dvoranom podijelila Ivana Špicer, frizerka koja u brojnim svjetskim prijestolnicama educira stručnjake frizere i usmjerava ih u razvoju individualiziranog frizerskog izričaja.

Uslijedila je panel diskusija “Vrijeme je za promjene” s Lanom Velimirović Vukalović, ravnateljicom Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koja je u posljednjih godinu dana napravila potpuni zaokret u radu ove institucije s dugogodišnjom tradicijom, Majom Sabolić, fizioterapeutkinjom i postpartum doulom koja je pričala o važnosti potpore majkama poduzetnicama te Petrom Novosel Balaško, pokretačicom prvog i jednog od najuspješnijih hrvatskih lifestyle portala Zena.hr.

Predstavljanje mjera za samozapošljavanje i pokretanje biznisa, naučene lekcije poduzetničkog puta, edukacija o content marketingu i povećanju prodaje uz popratne sadržaje poput poslovnog fotografiranja za poduzetnice ili networkinga – bogat sadržaj oduševio je sudionice prvog izdanja konferencije “Novo lice (ženskog) poduzetništva”.

Kako organizatori ženama šalju snažnu poruku da majčinstvo nije razlog za odustajanje, osmišljen je dječji kutak, a cijeli događaj nosi oznaku „baby friendly“.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.