Now Reading:
Ministrica Divjak okupila 200-tinjak ravnatelja u Splitu. Uskoro slijedi “postrojavanje” i u Varaždinu
Full Article 2 minutes read

Ministrica Divjak okupila 200-tinjak ravnatelja u Splitu. Uskoro slijedi “postrojavanje” i u Varaždinu

divjak

Ministrica Blaženka Divjak na svom je prvom, splitskom nastupu u sklopu turneje ‘Škola za život’, okupila oko 200 ravnatelja iz četiriju dalmatinskih županija, te im prezentirala aktivnosti i planove kurikularne reforme, tumačeći što će točno događati do jeseni, koje su njihove zadaće a koje su zadaće osnivača škola i dr. Nakon Splita i Primoštena, ravnatelji će se okupiti u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku i Virovitici, gdje će također biti u prilici čuti primjere iz eksperimentalne faze reforme, iz iskustva ravnateljica i ravnatelja s njihovog područja – donosi T portal.

U zahuktalim pripremama za uvođenje frontalne kurikularne reforme od iduće školske godine potrebno je još puno toga učiniti, a vremena je malo. Uz dotrajalu školsku infrastrukturu i slab bežični sustav, što bi ponegdje moglo otežati nastavu informatike, ravnatelji se uglavnom tuže na kadrovsku potkapacitiranost, osobito u nastavi informatike.

Po pitanju tableta mišljenja su podijeljena, pa tako neki smatraju da će digitalni sadržaji kod prvašića dodatno otupiti njihovu ionako zakržljalu motoriku zbog prekomjerne izloženosti ekranima, dok se drugi pitaju kako će to svi učenici u razredu dijeliti nekoliko tableta, te ističu da je njihovo uvođenje populistička mjera i da je to zapravo neprimjereni oblik digitalizacije.

Ipak, prema prvim povratnim informacijama s terena, čini se da su ravnatelji u priličnoj mjeri zadovoljni dosad učinjenim po pitanju eksperimentalnog dijela reforme. Učinjen je veliki iskorak u komunikaciji s Ministarstvom oko rješavanja svakodnevnih izazova, a brojni su nastavnici s puno dobre volje uložili dodatan napor i ubacili u ‘petu brzinu,’ pohađajući edukacije i izvan radnog vremena.

Ministrica je, između ostalog, poručila da ravnatelji u suradnji s osnivačem škole i Ministarstvom trebaju osigurati uvjete za uvođenje kurikularne reforme u sve škole od jeseni, što znači da moraju voditi brigu da određeni nastavnici obave edukaciju, da oprema koja dolazi u škole bude na vrijeme instalirana, da učenici dobiju udžbenike za koje će se iz državnog proračuna osigurati sredstva i da postavljaju prava pitanja u pravo vrijeme.

www.sjever.hr/T portal

Input your search keywords and press Enter.