Now Reading:
Svečanost demokracije učenica i učenika – u Srednjoj školi Čakovec
Full Article 2 minutes read

Svečanost demokracije učenica i učenika – u Srednjoj školi Čakovec

smotra projekata mz

U organizaciji III. Osnovne škole i Gospodarske škole, u Srednjoj školi Čakovec održana je 6. međužupanijska/ 8. županijska smotra za osnovne i srednje škole Međimurske i Varaždinske županije iz područja Građanskoga odgoja i obrazovanja – Projekt građanin.

„Nastojimo odgajati generacije djece i mladih koji će biti odgovorni za svoje postupke te promišljati o budućnosti. Oni možda jesu mladi, no već sada vide probleme i nastoje djelovati, zato smo posebno ponosni na ovu smotru i odaziv naših učenika“, poručila je u ime školaorganizatora i domaćina ravnateljica III. Osnovne škole Čakovec, Nataša Hajdinjak.

Predstavljanje projekta pratilo je deveteročlano Povjerenstvo na čelu s predsjednicom Aleksandrom Oreški, učiteljicom u VI. Osnovnoj školi Varaždin. Ove su godine učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 21 projektnu temu u lokalnoj zajednici. Na Smotru je prijavljeno 8 projekata u kategoriji razredne nastave i 9 projekata predmetne nastave osnovnih škola, dok su među srednjim školama prijavljena 4 projekta. Od ukupnog broja projekata, čak 17 ih je bilo iz osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, dok su ostali iz škola Varaždinske županije.

Svojim su dolaskom podršku smotri dali su predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, viši savjetnici za nacionalne programe Nevenka Lončarić – Jelačić i Tomislav Ogrinšak te viša savjetnica za stručne suradnike Senka Soldat. Viši savjetnik za nacionalne programe Tomislav Ogrinšak pohvalio je učeničke portfolije te zaključio da su kvalitetno odabrane teme koje se kreću od financijske pismenosti, preko poduzetništva i očuvanja baštine do odnosa prema životinjama. „Želim vam čestitati, jer ova smotra je jedna od najvećih županijskih smotra iz projekata Građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj“, poručio je.

Tradiciju svečanog otvaranja smotre nastavio je župan Matija Posavec. „Građanski odgoj i obrazovanje, iako nije usko vezan uz nastavni program, učenicama i učenicima daje širinu i kreativnost te šansu da se pokažu kao stupovi društva, kao naša budućnost koja vodi računa o zajednici i na mladenački način pokušava riješiti probleme. Transformativni i participativni pristup budućnost je hrvatskog obrazovanja. Drago mi je da Međimurje prednjači i u svijesti promicanja građanskog odgoja, što organizacija ovakve smotre i dokazuje.“

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.