Now Reading:
Više od 500 građana na prosvjedu reklo “NE” spalionici otpada u Konjščini
Full Article 5 minutes read

Više od 500 građana na prosvjedu reklo “NE” spalionici otpada u Konjščini

Više od 500 stanovnika Konjščine i okolnih mjesta prosvjedovalo je u nedjelju protiv projekta izgradnje toplane i energane za koju se u Kriznom Eko stožeru Konjščina, organizatoru prosvjeda, pribojavaju da bi mogla postati spalionica otpada. Kako je izjavila Ines Frčko iz Kriznog stožer razlog prosvjeda je revolt nezadovoljnih građana zbog nedovoljno informacija vezanih uz postupak koji se provodi u realizaciji projekta toplane i energane u Gospodarskoj zoni Jertovec u Općini Konjščina. Dodala je kako javnost nije informirana jer nije provedena javna rasprava .

-Javnost nije informirana čak niti transparentnošću javnih dokumenata, a mještani su se digli na noge zato što smatraju da jedna takva spalionica ne pripada u naseljeno mjesto, tim više što se planira realizirati na otprilike 120 metara od prve naseljene kuće – kazala je Frčko. Toplana i energana trebala bi služiti za proizvodnju toplinske energije za stanovništvo Općine Konjščina, ali su građani nakon analize brojaka vezanih uz projekt došli do zaključka da ta količina otpada koja bi se spaljivala u toplani i energani ne može proizvesti dovoljno toplinske energije za sve stanovnike općine. Osim toga, Frčko je naglasila kako građani smatraju da tu postoje neki privatni interesi, budući da postoji i ulaganje od strane privatnog trgovačkog društva.

-Pretpostavljamo da bi to društvo tada i diktiralo cijene te energije u našoj općini – kazala je. Prema riječima Frčko projekt je već pokrenut i postoji idejno rješenje koje je poslano u institucije koje bi trebale dati zeleno svjetlo za njegovu realizaciju. No, građani tom dokumentacijom ne raspolažu i nisu dovoljno upućeni u sve stoga su i organizirali mirni prosvjed kojim pozivaju općinsku vlast da im podastre dokumentaciju, kako bi bili obaviješteni o svemu što se događa.

-Ako postoje argumenti ZA i dokumentacija koja je čista i provedeno sve onako kako treba, rado ćemo se odazvati da zajedno s njima to prokomentiramo i donesemo odluku koja je najbolja za sve nas – naglasila je. Dodala je kako je javnosti prezentirano da je riječ o spaljivanju komunalnog otpada i bio mase, ali da građani ne misle tako. U Kriznom EKO stožeru smatraju da je prema idejnom rješenju riječ o puno gorim ulaznim gorivima. Naglasila je kako su od biomase spominjani čak i medicinski i komunalni otpad te različite vrste plastike, a možda najgore od svega je dehidrirani mulj koji koncentrira najveću količinu štetnih, odnosno kancerogenih tvari koje bi svakako u naseljenom mjestu negativno utjecale na zdravlje i okoliš.

Krizni Eko stožer Konjščina koji je u postupku registracije udruge, prema riječima Ines Frčko ima podršku Eko udruge Zagreb koja im je i objasnila na koji način pokrenuti građansku inicijativu. Inače, KESK je u desetak dana prikupio više od tisuću potpisa na peticiji na kojoj je postavljeno pitanje „jeste li za ili protiv spalionice u općini Konjščina”, a svi su potpisi, rekla je Frčko, protiv. Naglasila je i da imaju veliku potporu stanovništva općine Konjščina, ali i građana iz okolnih općina koji su također osjetljivi kad je u pitanju ova tema te dodaje:

-Daljnji koraci su svakako dizanje halabuke u medijima, prikupljanje podrške od drugih udruga koje su imale sličnu problematiku diljem Hrvatske, a isto tako popriličan broj stanovnika nas upućuje na to da su spremni ići na referendum.

-Smatramo da to nije dobro. Kad bi to bila spalionica kak treba biti, napravljena po proisima i zakonima Hrvatske i svijeta, mislim da ne bi bilo problema – kazala nam je Renata Bakšaj iz Konjščine koja je također istaknula da građani nemaju dovoljno informacija te da su se odazvali mirnom prosvjedu kako bi spriječili ono najgore što bi se, kako kaže, trebalo dogoditi-

Stanovnicima Konjščine podršku su došli dati i članovi UZOR-a – Udruge za zaštitu okoliša Resnik. Kako je pojasnila predsjednica Udruge, Branka Genzić-Horvat, oni se već 14 godina bave identičnim problemom u Gradu Zagrebu.

-Došli smo reći da to nije nikakvo rješenje, da su spalionice protivne zdravlju, ekologiji, financijskim razlozima i nema ni jednog opravdanog razloga za njih, ali je očito da se i dalje guraju, evo sad i u Zagorju i po cijeloj Hrvatskoj – naglasila je Genzić-Horvat.

Dodala je kako smatra da će njihova udruga uspjeti u svojoj 14-ogodišnjoj borbi, ali i istaknula kako ovdje nije riječ o interesu građana, već interesne grupacije koja radi protivno zakonu i uz podršku ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

-Pozivamo ih da odustanu od štetnog koncepta, od megacentara za gospodarenje otpadom koji generiraju gorivo za spalionice jer za to nema ni jednog opravdanog razloga – naglasila je i postavila pitanje što ćemo, ako moramo do 2020. godine izdvojiti barem 50 posto, a to su upravo sve gorive komponente, spaljivati u spalionicama koje se sada zovu energane da, prema njezinim riječima, bolje zvuči.

-Dok se Europa okreće, dok se regulativa okreće izvorima obnovljivih energija, mi ćemo spaljivati ono što ne smijemo spaljivati – zaključila je predsjednica UZOR-a.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.