Now Reading:
U Drnju otvoren najsuvremeniji pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica
Full Article 2 minutes read

U Drnju otvoren najsuvremeniji pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica

nsl

Hrvatske šume su u Drnju otvorile najsuvremeniji proizvodni pogon za sjetvu sjemena i proizvodnju šumskih sadnica, a događanju je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Rasadnik je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak koji je naglasio kako je to važna investicija kroz koju se osigurava bogatstvo naših šuma.

„Moderan rasadnik poput ovoga u Drnju jamac je očuvanja šuma u Hrvatskoj. Drnje je najveći pogon za proizvodnju šumskih sadnica u kontejneru u Hrvatskoj. Kvalitetne sadnice iz ovog pogona sadit će se diljem Hrvatske, ali i Europe. Kontinuirano investiramo u naše šume, jedan od naših najvrjednijih resursa i postupamo kao dobar gospodar prirodnih resursa Republike Hrvatske. Podaci Eurostata pokazuju da je u 25 godina pošumljenost Hrvatske veća za 17 posto što nas svrstava u sam svjetski vrh po rastu površina pod šumama.“, dodao je državni tajnik Kraljičak.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, govorio je o proizvodnji te pojasnio: „Rasadnička proizvodnja šumskih sadnica proizvedenih iz šumskog sjemena, iz autohtonih sastojina ili klonskih sjemenskih plantaža, važan je segment u pomaganju šumama da se prilagode klimatskim promjenama i ostanu zdrave i vitalne. Hrvatske šume kontinuirano ulažu u ovaj način gospodarenja našim nacionalnim blagom s ciljem specijalizacije rasadničke proizvodnje po rasadnicima, povećanja proizvodnje sadnica u kontejneru te ulaganja u nove tehnologije.“

Na šumskom području kojim gospodare Hrvatske šume, godišnje se zasadi oko devet milijuna šumskih sadnica, a otvaranjem novog rasadnika za proizvodnju sadnica u kontejnerima omogućuje se povećanje kvalitete sadnog materijala, brza prilagodba potrebama te izlazak na zahtjevno europsko tržište koje pokazuje poseban interes za sadnicama hrasta lužnjaka. Investicija je vrijedna oko dva milijuna eura, a proizvodnja će se, zahvaljujući novim tehnologijama, udeseterostručiti.

www.sjever.hr/kckkz.hr

Input your search keywords and press Enter.