Now Reading:
Sajam obrtničkih zanimanja
Full Article 2 minutes read

Sajam obrtničkih zanimanja

obrtnici

Obrtnička komora Zagreb, u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom, organizira na Zagrebačkom velesajmu, do 5. travnja, 4. Zagrebački obrtnički sajam. Organiziran kao sajam obrtničkih zanimanja, namijenjen je učenicima završnih razreda osmogodišnjih škola, a sve s ciljem da ih se potakne da obrazovanje nastave u nekoj od strukovnih škola.

„Djecu treba usmjeriti u strukovne škole. One im daju ‘kruh u ruke’, kako bi sutra mogli mirno živjeti“, prigodom otvorenja sajma rekao je predsjednik OK Zagreb Mirza Šabić.

Župan Stjepan Kožić je rekao da ovakav sajam dokazuje da obrtnička zanimanja nisu drugorazredna zanimanja, nego zanimanja s kojima se može samozaposliti, biti majstor i samostalno stvarati svoju budućnost. Rekao je da učenike koji se školuju za obrtnička zanimanja Županija pomaže kroz stipendije, a obrtnike kroz bespovratne potpore. Govorio je i o centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, izrazivši zadovoljstvo što je Srednja strukovna škola Velika Gorica, zajedno s partnerima, imenovana centrom kompetentnosti za djelatnost strojarstva.

„Time će se poboljšati strukovno obrazovanje u županiji. Dobit ćemo tri centra izvrsnosti. Srednja strukovna škola Velika Gorica bit će centar izvrsnosti za vođenje integriranih sustava i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor centar izvrsnosti za automatiku i obnovljive izvore energije, a srednja škola Dugo Selo za robotiku“, pojasnio je župan dodavši da će u realizaciju ovoga projekta trebati uložiti gotovo 70 milijuna kuna.

Uz gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, otvorenju trodnevna sajma prisustvovala je i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, u ovoj prigodi i izaslanica predsjednika Vlade RH. Uz ostalo, govorila je o i povećanju iznosa stipendije u idućoj školskoj godini za đake koji se školuju za obrtnička zanimanja.

„Svako dijete koje upiše strukovnu školu imat će osiguranu stipendiju kroz tri godine. Mjesečno 1500 kuna. Uvjet za dobivanje stipendije je jednostavan, dijete mora biti hrvatski državljanin, ne smije primati ni jednu drugu stipendiju i mora imati prosjek ocjena minimalno 2,5. Ovime djeci pružamo ruku podrške i potpore kako bi upisali hvalevrijedna obrtnička zanimanja“, rekla je Mandac.

sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.