Now Reading:
Hrvatsku uskoro očekuje ozbiljan manjak medicinskih sestara?
Full Article 2 minutes read

Hrvatsku uskoro očekuje ozbiljan manjak medicinskih sestara?

medicinske sestre

Hrvatska bi već ove godine, odnosno u slijedećih nekoliko mjeseci, mogla imati ozbiljnih problema u zdravstvenom sektoru. Riječ je o manjku medicinskih sestara kojih već sada na razini cijele Hrvatske nedostaje oko 12.000 i tehničara. Neke zdravstvene ustanove uzalud objavljuju natječaje za spomenuto medicinsko osoblje na koje se ponekad nitko ne javi.

Osim toga što medicinsko osoblje odlazi van Hrvatske gdje imaju financijski puno bolje uvjete, što će se kasnije odraziti i na visinu mirovine, medicinske sestre koje ostaju ovdje često su opterećene dugim radnim satima zbog manjka kadra što problem sa medicinskim osobljem čini još težim.

Kako bi barem pokušali ublažiti ovaj problem Vlada RH-a odobrila je uvoz 200 medicinskih sestara za ovu godinu što je samo manji dio od ukupne brojke medicinskih sestara koje nedostaju u našem zdravstvenom sustavu. Jedno od rješenja problema je hitno poboljšanje uvjeta rada i veće plaće. Hoćemo li i mi ići primjeom Rumunjske koja je nedavno povećala plaće medicinskim sestrama i tehničarima za 25 posto kako bi spriječila njihov odlazak u inozemstvo?

U slijedećim mjesecima problem sa medicinskim osobljem posebno bi se mogao vidjeti na Jadranu gdje je potreba kroz sezonu veća i nekoliko puta a medicinskih kadrova ni sada nema dovoljno.

s.kalajdžija/sjever.hr Foto arhiva

Input your search keywords and press Enter.