Now Reading:
Dvije proaktivne županije u još čvršćoj suradnji
Full Article 3 minutes read

Dvije proaktivne županije u još čvršćoj suradnji

posavec

U radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je na radnom sastanku s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom razgovarao o zajedničkoj suradnji dviju Županija.

Tema sastanka bila je i zajednička suradnja temeljena na potpisanom Sporazumu o suradnji županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske čiji su potpisnici uz Bjelovarsko-bilogorsku i Međimursku županiju i Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija.

Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska županija zajednički surađuju na europskom projektu „Povećanje efikasnosti i održivosti rada Gospodarsko-socijalnih vijeća“ vrijednom gotovo milijun kuna i koji se u financira europskim novcem, povezivanja poljoprivrednih proizvođača, gospodarskim i kulturnim projektima. To pokazuje mogućnost zajedničke suradnje koja može i mora biti temeljena na projektima za koje se može osigurati europsko financiranje, a na dobrobit razvoja naših županija, a samim time i podizanja standarda naših građana.

Suradnja između Međimurske i Bjelovarsko-bilogorske županije traje i daje rezultate, a ono što je pred nama je prijavljivanje zajedničkih projekata na EU fondove. Provodimo velike infrastrukturne projekte i planiramo strategiju za prijave u novom financijskom razdoblju Europske unije od 2021. godine. Meni je osobno drago da je s nama najmlađi župan u Hrvatskoj Matija Posavec koji je iznimno dobro upoznat sa svim izazovima funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave. Meni je drago vidjeti ga, ne samo kao župana, nego i prijatelja kod nas u županiji. Župan Posavec je i u dvije važne asocijacije u Europskoj uniji, Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe i Odboru regija Europskog parlamenta, a ono što bi mi župani htjeli da sve to iskustvo prenese i u Europski parlament. Ja se nadam da će našu zemlju predstavljati ljudi sa znanjem i iskustvom koji se prenosi u Europske institucije i siguran sam da ćete se sjetiti hrvatskih županija, pa i Bjelovarsko-bilogorske.“, istaknuo je župan Bajs.

Uvijek je zadovoljstvo kad ste u poziciji da učite i razgovarate s onima koji su stariji i iskusniji i zato suradnja naših dviju županija je kako uzeti ono najbolje jedni od drugih. Ovo je jedna uspješna županija u smislu trendova i rezultata. Upravo politika sa snažnijom ulogom regija nije samo nacionalna politika, nego i politika Europske unije. Zato je izuzetno važno povezivanje, suradnja, prijateljstvo i projekti koji onda daju značaj, ne samo našim županijama, nego i cijeloj Hrvatskoj. U tom kontekstu suradnja Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije će biti sve značajnija. Riječ je o poljoprivredno najjačoj županiji, a župan Damir Bajs odlično radi svoj posao. Uz potpisani Sporazum o suradnji, uz zajednički projekt na jačanju gospodarsko-socijalnih vijeća, uz povezivanje naših predstavnika na sajmovima mi ćemo surađivati i u svim drugim projektima. Nismo susjedne županije, ali smo županije koje itekako imaju velike sličnosti, interesa i razloga za suradnju. Drago mi je da uz ovaj poslovni dio župan Bajs podržava otvorenost i jedan novi pogled na razvoj naših županija, na razvoj Hrvatske i na više onih europskih vrijednosti koje nam trebaju doći u svaku hrvatsku županiju“, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.