Now Reading:
Cijene nafte pokazuju oporavak tržišta i blagi rast
Full Article 2 minutes read

Cijene nafte pokazuju oporavak tržišta i blagi rast

benzin

Posljednjih tjedan dana globalne cijene nafte pokazuju pozitivan trend odnosno rast. Svjetska tržišta su u plusu, dok se cijena sirove nafte Brent na londonskoj burzi trenutno kreće u rasponu od 68,00 do 69,90 dolara po barelu. Tako je jutros startna cijena trgovanjem sirove nafte Brent počela na 69,47 dolara po barelu, što je 0,14% više u odnosu na zaključnu jučerašnju cijenu te rast od 3,04% u odnosu na jučerašnju početnu cijenu. Promatrajući mjesečna kretanja, cijena sirove nafte Brent porasla je za 5,77%.

Na američkome tržištu cijena sirove nafte WTI također pokazuje pozitivna kretanja bez velikih oscilacija. Jutros je trgovanje započelo na 62,94 dolara po barelu, što predstavlja lagani porast od 1,80% u odnosu na jučerašnju cijenu, a gledajući na mjesečnoj razini, može se reći kako je cijena sirove nafte WTI porasla za 10,31%. Promatrajući prvi kvartal ove godine, cijene nafte porasle su za otprilike 30%. Uzrok je tih kratkotrajnih pritisaka na rast kontinuirano smanjenje proizvodnje nafte članica organizacije OPEC+ koje od siječnja ove godine provode redukcijsku politiku, prema kojoj su se obvezale na dnevno smanjenje proizvodnje od 1,2 milijuna barela. Takvim potezom članice OPEC+ žele utjecati na regulaciju prezasićenog tržišta te na volatilnost kretanja cijena.

S druge strane, posljednje izvješće Međunarodne agencije za energetiku (EIA) procjenjuje rast proizvodnje sirove nafte u SAD-u koja bi u 2019. godini prosječno trebala iznositi 12,3 milijuna barela po danu, a u 2020. čak 13 milijuna barela po danu. EIA procjenjuje da će do 2024. godine SAD činiti oko 70% rasta ukupne svjetske ponude sirove nafte. Već je sada SAD lider među proizvođačima nafte s najvećom dnevnom proizvodnjom, odmah ispred Saudijske Arabije i Rusije. Zalihe sirove nafte u SAD-u također blago rastu, odnosno podaci Američkog instituta za naftu pokazuju prošlotjedni rast za 3 milijuna barela. Upravo takva kretanja utjecat će na ponudu, ali i potražnju svjetskih tržišta za naftom i naftnim derivatima. Procjenjuje se kako će do kraja 2019. godine SAD ujedno postati i najveći globalni neto izvoznik.

EIA prognozira kako će u prvom kvartalu 2019. godine u prosjeku cijene sirove nafte WTI biti na otprilike 9 dolara po barelu nižim vrijednostima nego cijene sirove nafte Brent.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.