Now Reading:
Cijene nafte pokazuju oporavak tržišta i blagi rast
Full Article 2 minutes read

Cijene nafte pokazuju oporavak tržišta i blagi rast

benzin

Posljednjih tjedan dana globalne cijene nafte pokazuju pozitivan trend odnosno rast. Svjetska tržišta su u plusu, dok se cijena sirove nafte Brent na londonskoj burzi trenutno kreće u rasponu od 68,00 do 69,90 dolara po barelu. Tako je jutros startna cijena trgovanjem sirove nafte Brent počela na 69,47 dolara po barelu, što je 0,14% više u odnosu na zaključnu jučerašnju cijenu te rast od 3,04% u odnosu na jučerašnju početnu cijenu. Promatrajući mjesečna kretanja, cijena sirove nafte Brent porasla je za 5,77%.

Na američkome tržištu cijena sirove nafte WTI također pokazuje pozitivna kretanja bez velikih oscilacija. Jutros je trgovanje započelo na 62,94 dolara po barelu, što predstavlja lagani porast od 1,80% u odnosu na jučerašnju cijenu, a gledajući na mjesečnoj razini, može se reći kako je cijena sirove nafte WTI porasla za 10,31%. Promatrajući prvi kvartal ove godine, cijene nafte porasle su za otprilike 30%. Uzrok je tih kratkotrajnih pritisaka na rast kontinuirano smanjenje proizvodnje nafte članica organizacije OPEC+ koje od siječnja ove godine provode redukcijsku politiku, prema kojoj su se obvezale na dnevno smanjenje proizvodnje od 1,2 milijuna barela. Takvim potezom članice OPEC+ žele utjecati na regulaciju prezasićenog tržišta te na volatilnost kretanja cijena.

S druge strane, posljednje izvješće Međunarodne agencije za energetiku (EIA) procjenjuje rast proizvodnje sirove nafte u SAD-u koja bi u 2019. godini prosječno trebala iznositi 12,3 milijuna barela po danu, a u 2020. čak 13 milijuna barela po danu. EIA procjenjuje da će do 2024. godine SAD činiti oko 70% rasta ukupne svjetske ponude sirove nafte. Već je sada SAD lider među proizvođačima nafte s najvećom dnevnom proizvodnjom, odmah ispred Saudijske Arabije i Rusije. Zalihe sirove nafte u SAD-u također blago rastu, odnosno podaci Američkog instituta za naftu pokazuju prošlotjedni rast za 3 milijuna barela. Upravo takva kretanja utjecat će na ponudu, ali i potražnju svjetskih tržišta za naftom i naftnim derivatima. Procjenjuje se kako će do kraja 2019. godine SAD ujedno postati i najveći globalni neto izvoznik.

EIA prognozira kako će u prvom kvartalu 2019. godine u prosjeku cijene sirove nafte WTI biti na otprilike 9 dolara po barelu nižim vrijednostima nego cijene sirove nafte Brent.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.