Now Reading:
Ovo su IT namirnice koje trebate uključiti u vaš jelovnik ovoga proljeća
Full Article 3 minutes read

Ovo su IT namirnice koje trebate uključiti u vaš jelovnik ovoga proljeća

Neke namirnice s naše liste su pomalo egzotične, no zbog svoje nutritivne vrijednosti svakako zaslužuju naći se na vašem jelovniku. S druge strane, podsjećamo i na neke dobro poznate namirnice iz našeg podneblja koji isto tako imaju skrivene nutritivne talente te su pravi dragulji za vaš proljetni jelovnik.

Avokado

Ovaj mali zeleni plod skriva u sebi veliko nutritivno bogatstvo stoga ne iznenađuje činjenica da su svi ludi za ovom zanimljivom voćkom. Njegovi najjači aduti su u prvom redu bogatstvo kalija, vitamina E i folne kiseline.

Avokado je mekan i kremast zbog visokog udjela masti i to nezasićenih masti poput onih u maslinovom ulju. Bogat je prehrambenim vlaknima i proteinima, a može se pohvaliti i sadržajem karotenoida i biljnih sterola za zdravo srce. Neutralnog je okusa pa se jede u kombinacijama s drugim namirnicama poput voća u frapeima, u voćnim i povrtnim salatama ili se maže na kruh kao namaz pripremljen s češnjakom.

Matcha čaj

Cijenjena matcha, japanski zeleni čaj u prahu, nezaobilazni je dio japanskih čajnih ceremonija. Priprema tako da se listići zelenog čaja beru prije uobičajenog vremena berbe, a zatim se pare, suše i kamenim mlinom melju u fini prah. Matcha čaj je slatkastog okusa, a obiluje antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Chia sjemenke

Riječ chia potječe iz starog indijanskog jezika i u izravnom prijevodu znači „uljnat“. Ove jestive sjemenke pustinjske biljke iz porodice metvice kultivirali su još drevni Azteci, a dozrijevaju u zemljama Latinske Amerike.

Chia je prava riznica nutrijenata – značajan je izvor omega-3 masnih kiselina, bogata je prehrambenim vlaknima, proteinima, aminokiselinama, antioksidansima te sadrži čitav spektar mikronutrijenata uključujući kalcij, B vitamine, cink, bor, kalij, bakar i fosfor.

Zanimljivo, konzumacija svega dvije žlice sjemenki osigurava otprilike 7 grama vlakana (što je četvrtina dnevno preporučenog unosa). Stavite li jednu žlicu chia sjemenki u čaši vode, nakon pola sata dočekat će vas sasvim drugačija konzistencija tekućine – smjesa se pretvara u gotovo čvrstu želatinu.

Mladi luk

Na popisu neophodnih namirnica ovog proljeća nemoguće je ne spomenuti mladi luk, svima dobro poznatu namirnicu. Mladi luk pripada obitelji Alliumčiji se članovi mogu pohvaliti visokim udjelom spojeva sa sumporom koji imaju blagotvorno djelovanje za naše zdravlje. Obično se ne rabi za kuhanje, već se jede u salatama i u sendvičima. Ipak, može odlično poslužiti lagano prepržen u proljetnim fritajama ili kao dodatak pirjanom povrću.

Šparoge

Poznati gorkasti okus šparoga neodoljivo nam najavljuje dugo očekivane tople proljetne dane. Šparoga je biljka iz porodice ljiljana koja raste samoniklo, ali se i uzgaja, pa se u mnogim zemljama koristi kao delikatesno povrće.

Šparoge su siromašne kalorijama, čak 93 % sastava čini voda, a njihova najveća vrijednost leži u bogatstvu vitamina i minerala koje sadrže. Vrlo su dobar izvor prehrambenih vlakana, posebice lignina, te za zdravlje korisnih fitokemikalija poput beta karotena, luteina i zeaksantina. Sadrže i 
aminokiselinu asparagin koja je odgovorna za snažno detoksikacijsko djelovanje.

sjever.hr/tportal.hr

Input your search keywords and press Enter.