Now Reading:
Obilježen Svjetski dan autizma u Varaždinu – čak se i župan odrekao plaće za pomoć potrebitima
Full Article 2 minutes read

Obilježen Svjetski dan autizma u Varaždinu – čak se i župan odrekao plaće za pomoć potrebitima

djeca autizam

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja kojim se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. U organizaciji Udruge za autizam ‘Pogled’na Franjevačkom trgu okupila su se djeca koja su u zrak pustila plave balone u znak obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu 2. travnja odabrala je Glavna skupština UN-a, a plava je zaštitna boja kojom se diljem svijeta izražava solidarnost s oboljelima i svijest o tome kako se u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvaliteta i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

-Podržavamo rad Udruge ‘Pogled’ i svake godine smo s njima jer rade zaista težak i važan posao, a puno toga se radi volonterski i svako priznanje gospođama koje to rade za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. Imaju preko 90 članova i kao Županija ćemo uvijek naći modele da im pomognemo. Naš župan se odrekao svoje plaće u ovom mandatu i taj iznos daje se za izvrsne, darovite i potrebite pa ćemo upravo iz tog fonda pomoći udruzi – kazala je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Dogradonačelnica Sandra Malenica kazala je kako kao država nismo dovoljno svjesni koliko je autizam veliki problem u našem društvu što potvrđuje sve veći broj učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi.

-Grad Varaždin je po tom pitanju poduzeo vrlo konkretne mjere i u suradnju s Centrom Tomislav Špoljar odlučili smo financirati jednog defektologa koji će djeci omogućiti besplatnu uslugu rane intervencije. Planiramo i jedan ogroman centar za inkluziju. Koliko smo mogli napraviti sami smo napravili i važno je da svi mi koji smo zdravi napravimo maksimun za one koji nisu te sreće – zaključila je Malenica.

sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.