Now Reading:
Svjetla danju više nisu obvezna, ali to ne vrijedi za sve u prometu
Full Article 2 minutes read

Svjetla danju više nisu obvezna, ali to ne vrijedi za sve u prometu

auto

Ljetno računanje vremena počelo je u nedjelju, a time je prestala obveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana. Treba naglasiti da to ne vrijedi za vozače mopeda i motocikala, jer prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama oni moraju tijekom cijele godine voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

U protivnom im prijeti novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Stručnjaci preporučuju i vozačima ostalih vozila, bez obzira na to što ih policija od nedjelje neće kazniti ako ne upale svjetla danju, da naviku paljenja kratkih ili dnevnih svjetala iz zime prenesu u topliji dio godine. Razlog je sigurnost, jer ostalim sudionicima u prometu mnogo ste uočljiviji, pogotovo ako vozite sivi ili srebrni automobil, s upaljenim svjetlima nego bez njih.

Dakako, od sumraka do svitanja i tijekom toplijeg dijela godine obvezno je upaliti svjetla. Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače da je tijekom cijele godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj, Švicarskoj. U nama susjednim državama Italiji i Mađarskoj svjetla su danju obvezna samo na cestama izvan naselja i u slučaju slabe vidljivosti. Tako je u većini država, uz napomenu da su svjetla svugdje obvezna u tunelima.

m.sopek/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.