Now Reading:
Izaslanstvo NATO-a u Varaždinu: Pokazali ste nam što branimo i zašto moramo osigurati mir i slobodu
Full Article 3 minutes read

Izaslanstvo NATO-a u Varaždinu: Pokazali ste nam što branimo i zašto moramo osigurati mir i slobodu

čačić

Varaždinsku županiju u nedjelju je posjetila predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Madeleine Moon te članovi izaslanstava parlamenata zemalja članica NATO-a, koji čine Parlamentarnu skupštinu.
Domaćin im je bio varaždinski župan Radimir Čačić, koji ih je pozdravio u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, a potom su se u kočiji uz pratnju Husarske garde Varaždinske županije uputili do Staroga grada gdje su obišli Povijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin. Moon je izjavila da su u Hrvatsku došli da saznaju naše viđenje stvari koje su važne za Savez.


– Imali smo izvanredan dan jučer s odličnom prezentacijom vašeg premijera, koja nam je dala nove uvide u stvari s kojima se moramo baviti. Dakle, jučer je bio naporan rad, ali danas je dan za apsolutno uživanje. Doći i vidjeti ovaj fantastičan grad, osjetiti kulturne korijene zemlje je također vrlo važno. Jer ako ne znate što branite, ako ne znate koje su vrijednosti, što tada branite? Ovaj grad je bio odličan za nas jer nam je rekao tko ste i zašto vam je NATO važan i zašto moramo osigurati mir, slobodu i sigurnost ovdje, kao i u ostalim zemljama Saveza. Bio je ovo fantastičan dan – rekla je predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a
– Od svih hrvatskih županija, zadovoljstvo nam je da je delegacija NATO-a, 50-ak članova, odabrala upravo Varaždinsku županiju na sugestiju gospodina Tuđmana – kazao je Čačić.


– Upoznali smo ih s poviješću, ali i sa sadašnjošću, s naporima koje činimo na suradnji s europskim institucijama u korištenju europskih fondova. U muzeju smo pogledali i vojni aspekt, a dali smo i osnovne informacije o oslobođenju Varaždina 1991., najvećoj varaždinskoj vojnoj pobjedi, u materijalnom smislu daleko najvećoj pobjedi u Domovinskom ratu. Očekujemo da će ovih 50-ak parlamentaraca prepoznati Varaždin kao točku i za ugodan boravak, ali i nas kao ljude ovdje otvorene za suradnju s njihovim zemljama, bez obzira radi li se o NATO aspektu ili bilo kojem drugom – dodao je župan te podsjetio da je Varaždinska županija jedina koja je prošle godine sudjelovala u NATO programu vođenja vježbi kroz informatičke sustave.
Miroslav Tuđman je napomenuo da NATO nije samo vojni savez nego i zajednica država koje dijele iste vrijednosti.


– Varaždin je dobar primjer da se pokaže kontinuitet hrvatske državnosti i kulturnog nasljeđa. Mislim da možemo biti ponosni što možemo članovima stalnog odbora NATO saveza prikazati upravo tu dimenzije, da se vidi da imamo daleko dužu tradiciju i u kulturi i u državnosti nego neke druge članice – naglasio je Tuđman.
Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora, naziva se još i Sjevernoatlantski savez, poznatiji po kratici NATO, osnovana je 1949. godine potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora (Washingtonski ugovor) između dvanaest država tadašnjeg zapadnog bloka. Danas se NATO sastoji od 29 država članica, od kojih su 2 angloameričke (SAD i Kanada) te 27 europskih. Političko središte Organizacije i trajno sjedište Sjevernoatlantskog vijeća je u Bruxellesu.


Parlamentarna skupština NATO pakta (NATO Parliamentary Assembly), osnovana je 1955. godine, služi kao savjetodavna međuparlamentarna organizacija Sjevernoatlantskog saveza. Predsjednica je Madeleine Moon, inače članica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, pripadnica Laburističke stranke, a generalni tajnik je David Hobbs također iz Ujedinjenog Kraljevstva. Hrvatska je u NATO savez ušla 1. travnja 2009. godine.

www.sjever.hr/aktualno.hr

Input your search keywords and press Enter.