Now Reading:
Gripa ove godine pokosila više od 60.000 Hrvata
Full Article 2 minutes read

Gripa ove godine pokosila više od 60.000 Hrvata

U Hrvatskoj je, zaključno s 24. ožujak 2019. godine, službeno registrirano ukupno 60 675 oboljelih od gripe, od čega su u 12. tjednu pristigle 382 prijave, čime se nastavilo očekivano smanjivanje broja oboljelih. Najveći broj prijava je pristigao iz Grada Zagreba, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije.S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Sisačko-moslavačke, grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 111 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.