Now Reading:
Užina za sve: besplatna školska prehrana za čak 30 posto učenika županijskih osnovnih škola
Full Article 3 minutes read

Užina za sve: besplatna školska prehrana za čak 30 posto učenika županijskih osnovnih škola

radimir čačić

„Užina za sve“ naziv je EU projekta putem kojeg će besplatna prehrana u školi u ovoj školskoj godini biti osigurana za 1.492 učenika u riziku od siromaštva koji pohađaju jednu od 32 osnovne škole, čiji osnivač je Varaždinska županija.

Istaknuto je to na uvodnoj konferenciji projekta održanoj danas, 28. ožujka, u Županijskoj palači u Varaždinu. Varaždinska županija je još u rujnu prošle godine projekt „Užina za sve“ prijavila na poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. – 2019.)“, a iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna odobren je maksimalni iznos od 1.499.627,85 kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je s Ministarstvom potpisan 14. veljače. 

Glavni kriterij je i ove godine bila visina dječjeg doplatka. Iz EU fonda i državnog proračuna odobren je maksimalan iznos, no potrebe su bile daleko veće. Zbog je toga je Varaždinska županija ove školske godine iz svojeg proračuna izdvojila 1.413.021,75 kuna, čime će se besplatni obroci financirati za još 1.555 učenika. Ukupno je to gotovo 3 milijuna kuna za više od 3.000 učenika.

– Analiza napravljena prošle godine je pokazala da je udio učenika u riziku u siromaštva u pojedinim školama bio i iznad 50 posto, a ove godine, nakon podizanja dohodovnog cenzusa za dobivanje dječjeg doplatka, i iznad 70 posto. Prepoznali smo potrebu i zbog toga smo ove školske godine odlučili udvostručiti vlastita sredstva za besplatnu prehranu djece. Školske obroke smo time osigurali za svih 3.047 osnovnoškolaca koji su u riziku od siromaštva, što je 30 posto od ukupnog broja učenika – rekao je župan Radimir Čačić.

U Osnovnoj školi Visoko pravo na besplatne školske obroke ima čak 72 posto učenika. – Točno 108 učenika naše škole će koristiti sredstva za financiranje toplog obroka, što je 72 posto ukupnog broja učenika. Ovaj projekt znači jako puno tim obiteljima – rekla je ravnateljica OŠ Visoko Nada Horvat. 

Županija je otišla i korak dalje. Ove školske godine je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt sufinanciranja školskih obroka za učenike srednjih škola. Glavni kriterij je također visina dječjeg doplatka, a pravo na sufinanciranje ostvaruju svi učenici čiji prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kuna.

Iz 13 srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija se na prvi javni poziv javilo 120 učenika. – Prehrana se sufinancira sa 7 kuna po nastavnom danu, a javni poziv će biti otvoren trajno. I ovim putem pozivamo sve učenike, koji imaju pravo na sufinanciranje prehrane, da se jave  – naveo je župan Čačić.

Na uvodnoj konferenciji bili su i zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, kao i ravnatelji škola, koje su partneri na projektu.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.