Now Reading:
Veleposlanik Republike Crne Gore, Nj.E. Boro Vučinić u posjetu Međimurskoj županiji:“Ovdje se ima što vidjeti i ovdje se može mnogo toga naučiti!
Full Article 2 minutes read

Veleposlanik Republike Crne Gore, Nj.E. Boro Vučinić u posjetu Međimurskoj županiji:“Ovdje se ima što vidjeti i ovdje se može mnogo toga naučiti!

Veleposlanik Republike Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Boro Vučinić, posjetio je Međimursku županiju gdje se susreo s predstavnicima institucija i čelništvom Međimurske županije. Tema sastanka bila je prvenstveno razmjena iskustava na europskim i drugim međunarodnim projektima, s naglaskom na iskustva Međimurske županije, a predstavljeni su i gospodarski, turistički te kulturni potencijali.
Veleposlanika Crne Gore primio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo posjetom crnogorskog veleposlanika koji je, budući da je bio i ministar obrane Republike Crne Gore, obišao izložbu „Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našem kraj!“ u postavu Muzeja Međimurja Čakovec gdje su ga dočekale ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan i kustosica izložbe Ana Šestak te uz izložbu predstavile djelatnost Muzeja i tijek obnove Staroga grada kao najveće investicije Međimurja u kulturu posljednjih desetljeća koja je financirana europskim sredstvima.

Veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj.E. Boro Vučinić zahvalio je na zanimljivom programu i ugodnoj dobrodošlici koja ga je dočekala u Međimurskoj županiji, te je poručio kako se na sastanku razgovaralo o različitim aspektima potencijalne buduće suradnje koja uključuje razmjenu isustava u korištenju europskih fondova, ali i gospodarsku i kulturnu suradnju. „Mnogo je razloga zbog kojih trebamo biti što povezaniji i što više surađivati jer su nam i ciljevi zajednički. Ova suradnja mogla bi biti jedan dio ukupnog posla ka već definiranim, s naše strane strateškim, a s vaše ostvarenim ciljevima, a to je članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska i Crna Gora članice su NATO saveza, a mi želimo što brže postati članicom Europske unije te mi se čini da kroz zajedničku suradnju možemo pokazati da se na prostoru jugoistočne Europe možemo kvalitetno povezati.“, istaknuo je veleposlanik Vučinić i dodao da ocjena koju Međimurska županija nosi kao jedna od najuspješnijih regija nije bez razloga te da Crna Gora može od Međimuraca mnogo naučiti o pripremi za europske fondove, izgradnji komunalne infrastrukture, upravljanju otpadom, očuvanju kulturne baštine i mnogim drugim područjima.

Suradnja Međimurja i Crne Gore zasigurno će se nastaviti kroz povezivanje gospodarstvenika na sajmovima jer obje regije stavljaju naglasak na poljoprivredu, vino i vinarstvo, povezivanje kulturnih institucija, turističkih sadržaja i razmjenu iskustava oko europskih fondova.

m.sopek/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.