Now Reading:
Veleposlanik Republike Crne Gore, Nj.E. Boro Vučinić u posjetu Međimurskoj županiji:“Ovdje se ima što vidjeti i ovdje se može mnogo toga naučiti!
Full Article 2 minutes read

Veleposlanik Republike Crne Gore, Nj.E. Boro Vučinić u posjetu Međimurskoj županiji:“Ovdje se ima što vidjeti i ovdje se može mnogo toga naučiti!

Veleposlanik Republike Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Boro Vučinić, posjetio je Međimursku županiju gdje se susreo s predstavnicima institucija i čelništvom Međimurske županije. Tema sastanka bila je prvenstveno razmjena iskustava na europskim i drugim međunarodnim projektima, s naglaskom na iskustva Međimurske županije, a predstavljeni su i gospodarski, turistički te kulturni potencijali.
Veleposlanika Crne Gore primio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo posjetom crnogorskog veleposlanika koji je, budući da je bio i ministar obrane Republike Crne Gore, obišao izložbu „Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našem kraj!“ u postavu Muzeja Međimurja Čakovec gdje su ga dočekale ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan i kustosica izložbe Ana Šestak te uz izložbu predstavile djelatnost Muzeja i tijek obnove Staroga grada kao najveće investicije Međimurja u kulturu posljednjih desetljeća koja je financirana europskim sredstvima.

Veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj.E. Boro Vučinić zahvalio je na zanimljivom programu i ugodnoj dobrodošlici koja ga je dočekala u Međimurskoj županiji, te je poručio kako se na sastanku razgovaralo o različitim aspektima potencijalne buduće suradnje koja uključuje razmjenu isustava u korištenju europskih fondova, ali i gospodarsku i kulturnu suradnju. „Mnogo je razloga zbog kojih trebamo biti što povezaniji i što više surađivati jer su nam i ciljevi zajednički. Ova suradnja mogla bi biti jedan dio ukupnog posla ka već definiranim, s naše strane strateškim, a s vaše ostvarenim ciljevima, a to je članstvo u Europskoj uniji. Hrvatska i Crna Gora članice su NATO saveza, a mi želimo što brže postati članicom Europske unije te mi se čini da kroz zajedničku suradnju možemo pokazati da se na prostoru jugoistočne Europe možemo kvalitetno povezati.“, istaknuo je veleposlanik Vučinić i dodao da ocjena koju Međimurska županija nosi kao jedna od najuspješnijih regija nije bez razloga te da Crna Gora može od Međimuraca mnogo naučiti o pripremi za europske fondove, izgradnji komunalne infrastrukture, upravljanju otpadom, očuvanju kulturne baštine i mnogim drugim područjima.

Suradnja Međimurja i Crne Gore zasigurno će se nastaviti kroz povezivanje gospodarstvenika na sajmovima jer obje regije stavljaju naglasak na poljoprivredu, vino i vinarstvo, povezivanje kulturnih institucija, turističkih sadržaja i razmjenu iskustava oko europskih fondova.

m.sopek/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.