Now Reading:
Stričak: Porezna reforma aktualne Vlade premijera Plenkovića gradovima i općinama Varaždinske županije donijela je dodatnih 161 milijun kuna
Full Article 3 minutes read

Stričak: Porezna reforma aktualne Vlade premijera Plenkovića gradovima i općinama Varaždinske županije donijela je dodatnih 161 milijun kuna

hdz

Na konferenciji za novinare Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije o učincima porezne reforme na proračune općina, gradova te same županije govorio je predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak, a o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Josip Križanić. Konferenciji za novinare prisustvovao je predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Stričak je podsjetio da je na samom početku svog mandata aktualna Vlada premijera Plenkovića prišla provedbi porezne reforme koju je provela kroz tri kruga poreznog i administrativnog rasterećenja te time građanima i gospodarstvu donijela rasterećenje do sada za preko šest milijardi kuna. Paralelno s tim rasterećenjem omogućila je i rast proračuna općina, gradova i županija.

„Kada govorimo o području Varaždinske županije u 2018. godini proračuni svih gradova i općina te i same Županije uprihodovali su s osnove poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak ukupno 437 milijuna kuna. Ako taj iznos usporedimo s 2015. godinom, posljednjom godinom mandata SDP-ove Vlade premijera Milanovića, kada su ti prihodi ukupno iznosili 276 milijuna kuna, vidljiv je njihov rast u iznosu od 161 milijun kuna. To znači da su gradonačelnici i načelnici te župan imali sveukupno 161 milijun kuna više na raspolaganju za npr. sufinanciranje rada dječjih vrtića, stipendije za srednjoškolce i studente, božićnice i uskrsnice za umirovljenike, za rad udruga, sport, kulturu, komunalno i svako drugo uređenje svojih općina i gradova“, rekao je Stričak.

Stričak je naveo dio podataka, a iz tablice u privitku za svaki grad i općinu zasebno vidljiv je taj rast.

„Najmanji rast bilježe najrazvijeniji gradovi i općine, tj. Grad Varaždin s 111.195.789 kn na 125.205.917 kn te Općina Gornji Kneginec s 7.498.598 kn na 7.807.416 kn, a najveći Grad Lepoglava s 5.808.135 kn na 20.576.969 kn te Općina Donja Voća s 787.991 kn na 4.601.308 kn“, istaknuo je Stričak.

Govoreći o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske, Križanić je naglasio da nije slučajno da je agencija Standard & Poor’s nakon šest godina digla kreditni rejting u investicijski.

„Politička sigurnost i stabilnost, o kojoj stalno govorimo i premijer i svi mi ostali, je vrlo važna. Prepoznat je gospodarski rast, dobro korištenje EU fondova, povećanje zaposlenosti, rast i rasterećenje plaće, a to je rezultiralo i rastom investicija. Svaki gospodarstvenik osjeća da je puno lakše doći do kredita u zadnje dvije-tri godine, a kamate su pale sa 7-8 na 1-2 posto“, naglasio je Križanić te one koji danas izjavljuju da je to trebalo učiniti ranije upitao što to sami nisu učinili kada su bili na vlasti.

„Kolega Stričak i ja čvrsto podržavamo ovu Vladu. Dosad je u ovu županiju ušlo investicija preko dvije milijarde kuna i naš je posao da dovučemo još dvije milijarde i vratimo sve institucije koje su otišle iz Varaždina nazad “, zaključio je Križanić.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.