Now Reading:
Jeste li znali da Kinezi vole parket “made in Croatia”?
Full Article 2 minutes read

Jeste li znali da Kinezi vole parket “made in Croatia”?

parket kinezi

Na međunarodnom sajmu podnih obloga Domotex asia/Chinafloor, koji se održava od 26. do 28. ožujka u Šangaju, uz tehničku i financijsku potporu HGK, novitete u ponudi parketa i drvenih podnih obloga predstavljaju i hrvatski proizvođači Pan Parket, PPS Galeković i Drvoproizvod.

Da za naše proizvode u Kini ima mjesta na tržištu, dokazuje činjenica da smo u Kinu samo prošle godine izvezli proizvoda drvno-prerađivačke industrije u vrijednosti od 31 i pol milijuna eura, što Kinu i dalje čini desetom izvoznom zemljom.

U PP Galeković, koji se može pohvaliti s oko 75 posto izvoza svoje proizvodnje, kažu da je Kina logičan idući korak. „Izvoz nam je dosad uglavnom bio koncentriran na zemlje regije i Europu. Polako razvijamo izvoz i u Australiju i Indoneziju, a Kinu smo tek krenuli izvoziti te nam je cilj taj izvoz povećati. Kina kao najbrže rastuće svjetsko gospodarstvo sve više traži europske skupe i ekskluzivne proizvode pa i mi tu vidimo svoju priliku“, rekao je Filip Galeković.

Da je Hrvatsko drvo cijenjeno u Kini, dokazuju proizvodi Pan Parketa. Oni su put do kineskih kupaca pronašli upravo na nastupu na Domotexu u organizaciji HGK prije pet godina. „Upravo je na tom sajmu krenula naša kineska priča, a ubrzo Kina postaje treće izvozno tržište. Cijena koju postižemo u Kini pet je puta veća od one koju postižemo u Njemačkoj“, kaže Daniel Smiljanić, vlasnik Pan Parketa.

„Potencijal za jačanje gospodarskih odnosa Kine i Hrvatske ogroman je, stoga ne iznenađuje sve veći interes tvrtki za suradnju. Naše predstavništvo u Šangaju omogućava hrvatskim tvrtkama da iz prve ruke doznaju što je potrebno za izlazak na kinesko tržište“, kaže predsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Ove godine sajam Domotex asia/Chinafloor obilježit će 20. obljetnicu s rekordnim brojem od 55.000 očekivanih posjetitelja s područja rastućega azijsko-pacifičkog tržišta, ali i ostatka svijeta te više od 1500 izlagača iz 35 zemalja.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.