Now Reading:
Međimurska županija ima puno toga za reći kada su u pitanju gospodarske teme
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija ima puno toga za reći kada su u pitanju gospodarske teme

posavec divjak

Digitalizacija poslovanja, najava nove financijske perspektive Europske unije te “Metalska jezgra” – mjesto buduće suradnje poduzetnika i znanstvenika bile su neke od središnjih tema i panela u sklopu Poslovnog uzleta Međimurske županije održanog u utorak u Čakovcu u Tehnološko inovacijskom centru.

Župan Matija Posavec je u uvodnom govoru kazao da se u Međimurskoj županiji i preko Poslovnog uzleta progovara o gospodarskim temama o kojima se ovdje često govori jer upravo Međimurska županija ima velike uspjehe na tom području i dosta toga za reći. Kazao je da je upravo Tehnološko inovacijski centar dokaz, gdje se i održavao Poslovni uzlet, najbolji dokaz uspjeha na području gospodarstva ali i znanosti i obrazovanja. Zadovoljan je što je na manifestaciju stigla i ministrica Blaženka Divjak ističući da Međimurska županija u prosjeku među svim županijama najviše ulaže u obrazovanje je bez njega nema napretka ni gospodarstva ni društvo generalno. Progovorio je o problemu koji muči i sjever Hrvatske pa tako i Međimursku županiju a to je niski prosjek plaća. Upravo svim naporima na području obrazovanja, znanosti i gospodarstva u Međimurskoj županiji radi se na rješavanju tog problema.

Dodao je i da je Međimurska županija iskoristila šanse koje su joj pružene preko ministarstva Divjak te su uspjeli povući dosta sredstva za projekte u obrazovanju. Nakon uvodnog govora organizatora Poslovnog uzleta, glavnog urednika Vladimira Niševića, uslijedio je prvi razgovor odnosno panel u kojem je sudjelovala ministrica obrazovanja.

Ona je naglasila da kurikularna reforma ulazi na jesen u sve škole što je preduvjet za daljnju reformu školstvu, svih njenih dijelova. Što se tiče same reforme složila se s urednikom Niševićem da se u javnosti najčešće govori samo o dijelovima reforme ali rijetko kada cjelovito.
Za samu reformu strukovnog obrazovanja kazala je da ide u nekoliko cjelina. Zaključila je da je u proteklih dvije godine puno postignuto u reformi školstva ali da se na tome svakako ne smije stati već treba ići dalje.

-Strukovne škole u većem dijelu još uvijek su neprilagođene modernom načinu obrazovanja. Također, u medijima se rijetko kada govori o tome da strukovne škole omogućuju uspjeh u kasnijem životu – naglasila je ministrica. Kaže da se to sada mijenja da se usvajaju pozitivne stvari iz našeg okruženja. Što se tiče strukovnog obrazovanja ide s prema većoj suradnji s poslodavcima posebice kada je riječ o obrazovanju kadrova za kojima postoji potreba na tržištu rada.

s.kalajdžija/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.