Now Reading:
Je li ovo ozbiljan udarac gospodarstvenicima? Struja uskoro skuplja za 20 do 30 posto
Full Article 2 minutes read

Je li ovo ozbiljan udarac gospodarstvenicima? Struja uskoro skuplja za 20 do 30 posto

struja

Gospodarskim subjektima koji su ostali kod HEP Elektre u tzv. zajamčenoj usluzi će struja poskupjeti od 1. travnja u prosjeku više od 20 posto, a pojedinima i više od 30 posto, piše Slobodna Dalmacija. Ta se vijest tiče otprilike deset posto kupaca u Hrvatskoj koji nisu prešli tržišnim opskrbljivačima struje ili ukoliko jesu, no te tvrtke su ugasile djelatnost i otišle s hrvatskog tržišta.

Privredni subjekti koji su do sada mjesečno za potrošnju struje izdvajali 1000 kuna mogu očekivati iznos veći od 1200 kuna na računu za travanj.

“Riječ je o potrošačima koji su u okviru bijelog dvotarifnog modela i na niskom naponu, a to je većina onih koji se opskrbljuju u okviru zajamčene usluge. Njima cijena energije skače s 54 lipe po kilovatsatu na 75 lipa po kilovatsatu, i to u višoj tarifi, te s 32 lipe na 44 lipa po kilovatsatu u nižoj. Povećanje je još značajnije za tvrtke koje su na visokom naponu, ali njih ima manje…Napominjem kako davatelj usluge, u ovom slučaju Hrvatska elektroprivreda, uz suglasnost ili po nalogu Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), ima pravo gospodarskim subjektima mijenjati cijenu usluge četiri puta godišnje, a kućanstvima dvaput, 1. siječnja i 1. srpnja”, kaže Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje u udruzi “Splitski potrošač”.

“Gospodarstvenici koji se nađu pogođeni spomenutim računima, a bit će, naravno, u roku od dva mjeseca mogu promijeniti davatelja usluge, odnosno prijeći eventualno kojem od tržišnih opskrbljivača budući da su oni cijelo vrijeme “cjenovno” povoljniji od HEP-a. Ako to propuste učiniti u navedenom roku, onda im za iduće razdoblje slijedi nova “kazna” jer im opet raste cijena; u većoj tarifi na 85 lipa po kilovatsatu, a u nižoj na 50 lipa”, objašnjava Kurtović.

www.sjever.hr/Slobodna Dalmacija

Input your search keywords and press Enter.