Now Reading:
Dan narcisa obilježen po županijama
Full Article 4 minutes read

Dan narcisa obilježen po županijama

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, Dan narcisa, obilježen je diljem Hrvatske, pa tako i u županijama središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Cvijet narcisa u proljeće najavljuje buđenje novog života i uzet je kao simbol rađanja novog života oboljelih žena.

Uz mnoge građane i županijski dužnosnici podržali su akcije koje su organizirali Klubovi žena oboljelih od raka dojke i na taj način dali potporu svim oboljelim od ove zloćudne bolesti.

U Krapinsko-zagorskoj županiji akciji se pridružila zamjenica župana Jasna Petek. „U Krapinsko-zagorskoj županiji Zavod za javno zdravstvo provodi akciju pozivajući sve žene nakon 50-te godine na preventivne mamografe. Mi smo se uključili na način kupnjom novog, kvalitetnog mamografa u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskom Toplicama i novog mamografa u Općoj bolnici Zabok. Ovim putem pozivam sve žene koje su dobile pozive da se odazovu, a isto tako pozivam sve žene bilo koje dobi na samopregled i na kontrolni pregled i ultrazvuka i mamografa, jer jedino na taj način možemo ove crne brojke smanjiti”. – rekla je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

U Međimurskoj županiji akciji se pridružila zamjenica župana Sandra Herman. “Dan narcisa potiče nas žene na razmišljanje i odlaske na preventivne preglede, jer ako se rak dojke na vrijeme otkrije mogućnost njegova izlječenja veća je od 90%. Iako je u Međimurskoj županiji odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke među najvišima u Hrvatskoj, čemu su zasigurno pridonijele i akcije obilježavanja Dana narcisa, uvijek ima prostora za poboljšanje.” – kazala je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

U Varaždinskoj županiji podršku akciji dala je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i zamjenik župana Robert Vugrin sa županijskim vijećnicima. Činjenica je da posljednjih desetljeća maligne bolesti predstavljaju jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova kako zbog broja novooboljelih i umrlih od ove skupine bolesti tako i zbog visokih financijskih izdataka zdravstvenog sustava za njihovo zadovoljavajuće i što uspješnije zbrinjavanje.Varaždinska županija je inače s 15.000 kuna financiralkupnju aparata za limfnu drenažu  koja je predana OB Varaždin, a putem EU fondova opremamo naše Domove zdravlja novom zdravstvenom opremom, ponajviše ultrazvučnim aparatima. Ove godine stiže preko 12 milijuna kuna iz EU-a za nove aparate i nove zdravstvene usluge u Domovima zdravlja diljem županije, a  cilj je da se našim građanima, prvenstveno omogući pristup što većem broju zdravstvenih usluga. –rekla je Martinčević te pozvala sve žene na pregled.  

U Gradu Zagrebu akciji se odazvala Ivana Portolan Pajin, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. “Više od 90 % pacijentica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi, stoga i ove godine apeliramo na žene svih uzrasta da redovito odlaze na kontrole. U 2017. godini čak 853 žene umrle su od raka dojke, što je i dalje poražavajuća činjenica protiv koje se moramo boriti.”, istaknula je Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

I u Koprivničko-križevačkoj županiji se održala akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, Dan narcisa. Podršku ovoj hvalevrijednoj akciji i javno-zdravstvenoj kampanji dali su i župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova te brojni građani i udruge. Članice udruga građanima su održale edukacije o samopregledu dojki, dijelile materijale s korisnim informacijama te naglasile kako se više od 90 % oboljelih može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju. Ujedno su podsjetile na važnost uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke gdje su im omogućeni besplatni mamografski pregledi, dok se mlađim ženama savjetuju pregledi ultrazvukom.

Svaka četvrta žena oboljeva od raka dojke. Na 100 tisuća oboljelih žena, 40 ih umre. Ove brojke daju zadatak da se vrlo pametno i mudro promišljaju sve preventivne akcije koje su vezane za prevenciju raka dojke.

m.sopek / sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.