Now Reading:
22. ožujka – SVJETSKI DAN VODA
Full Article 2 minutes read

22. ožujka – SVJETSKI DAN VODA

Svjetski dan voda, 22. ožujka, ove se godine obilježava na temu “Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – Voda za sve!” kako bi se naglasak stavio na vodu kao osnovno ljudsko pravo, poručili su iz Hrvatskih voda. Pristup vodi i higijenskim uvjetima je međunarodno priznato ljudsko pravo.

Ipak, danas više od dvije milijarde ljudi na našem planetu još uvijek živi bez sigurne vode, a njihova kućanstva, škole, radna mjesta, farme i tvornice bore se za opstanak i napredak. Potrebe marginaliziranih skupina društva – žena, djece, izbjeglica, autohtonih naroda, osoba s invaliditetom i mnogih drugih, često se zanemaruju, a često i suočavaju s diskriminacijom pri pokušaju pristupa i upravljanja vodom koja im je prijeko potrebna.

Svjetski dan voda obilježava se kako bi se mogla istaknuti važnost i nezamjenjivost vode za ljudsku potrošnju i promoviralo upravljanje vodnim resursima. Nakon Konferencije o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Rio de Janeiru 1992., Opća skupština UN-a, odlučila je da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

m.sopek / sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.