Now Reading:
Održan 17. Susret gospodarstvenika
Full Article 2 minutes read

Održan 17. Susret gospodarstvenika

Rekordnih 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurala je ove godine Zagrebačka županija, najviše do sada, za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine – rečeno je danas na 17. po redu Susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije održanom u hotelu International.

U nazočnosti 250 uzvanika prezentirane su analize i gospodarski pokazatelji različitih relevantnih institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza Fine pokazuje da se Županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili županijski poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje njih 73,8 posto.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije investicijama, posebno onima koje se financiraju sredstvima iz fondova Europske unije. „Ovu godinu obilježiti će energetska obnova 3 doma zdravlja i 7 škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijskih sredstava gotovo 50 posto“, rekao je Kožić.

O aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svom predavanju „Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije“ istaknuvši kako je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u savladavanju krize i njenih posljedica. „Tek ove godine za očekivati je da se razina BDP-a izjednači s onom pretkriznom 2008.“, naglasio je Vedriš, a za Zagrebačku županiju istaknuo je kako u segmentu izvoza raste brže u odnosu na nacionalni prosjek.

Susretu je nazočila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva. „Ministarstvo aktivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira te svojim mjerama i aktivnostima nastoji pružiti ruku poduzetnicima. Radi se i na administrativnim rasterećenjima te pojednostavljenju procedure prijave na EU natječaje za naše poduzetnike“, rekla je Mandac, dodavši da je Ministarstvo aktivno uključeno u pripremu novog programskog razdoblja od kojeg se prvenstveno očekuje bolja iskoristivost EU sredstava u korist poduzetništva.

Okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini te su pozvani da narednih dana prate službene web-stranice Zagrebačke županije na kojima će, kao i uvijek dosad, biti objavljeni svi natječaji za bespovratne potpore.

zagrebacka-zupanija.hr/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.