Now Reading:
Održan 17. Susret gospodarstvenika
Full Article 2 minutes read

Održan 17. Susret gospodarstvenika

Rekordnih 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurala je ove godine Zagrebačka županija, najviše do sada, za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine – rečeno je danas na 17. po redu Susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije održanom u hotelu International.

U nazočnosti 250 uzvanika prezentirane su analize i gospodarski pokazatelji različitih relevantnih institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza Fine pokazuje da se Županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili županijski poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje njih 73,8 posto.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije investicijama, posebno onima koje se financiraju sredstvima iz fondova Europske unije. „Ovu godinu obilježiti će energetska obnova 3 doma zdravlja i 7 škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijskih sredstava gotovo 50 posto“, rekao je Kožić.

O aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svom predavanju „Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije“ istaknuvši kako je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u savladavanju krize i njenih posljedica. „Tek ove godine za očekivati je da se razina BDP-a izjednači s onom pretkriznom 2008.“, naglasio je Vedriš, a za Zagrebačku županiju istaknuo je kako u segmentu izvoza raste brže u odnosu na nacionalni prosjek.

Susretu je nazočila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva. „Ministarstvo aktivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira te svojim mjerama i aktivnostima nastoji pružiti ruku poduzetnicima. Radi se i na administrativnim rasterećenjima te pojednostavljenju procedure prijave na EU natječaje za naše poduzetnike“, rekla je Mandac, dodavši da je Ministarstvo aktivno uključeno u pripremu novog programskog razdoblja od kojeg se prvenstveno očekuje bolja iskoristivost EU sredstava u korist poduzetništva.

Okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini te su pozvani da narednih dana prate službene web-stranice Zagrebačke županije na kojima će, kao i uvijek dosad, biti objavljeni svi natječaji za bespovratne potpore.

zagrebacka-zupanija.hr/sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.