Now Reading:
Bilić: Cijeli slučaj posljedica je nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu
Full Article 3 minutes read

Bilić: Cijeli slučaj posljedica je nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu

dubravko bilić

Gradonačelnik Ludbrega, SDP-ov Dubravko Bilić, nakon što se jučer na Županijskom sudu u Zagrebu nagodio u slučaju kada si je kao ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka isplaćivao naknadu za odvojeni život, a na što nije imao pravo, u današnjoj priopćenju za medije pojašnjava da je cijeli slučaj posljedica nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu.

-Vezano uz dovršetak postupka na Županijskom sudu u Zagrebu i sporazumijevanju sa USKOK-om, kao tada odgovorna osoba i ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka prihvaćam u potpunosti odgovornost za propust zaposlenika u Agenciji. Propust je zapravo posljedica različitog i, nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu koja mi je isplaćena, a koje pravo je različito regulirano sa više Zakonskih i podzakonskih propisa pa se čak i sam USKOK pozivao na različite propise u istrazi i optužnici. I dalje ne osjećam krivnju za propust zbog kojeg je došlo do isplate 14.500,00 kuna jer osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu me upozorile na nemogućnost isplate tih sredstava, a ja sam zbog različitosti propisa bio u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu, a različito propisivanje okolnosti od kojih ovisi pravo na tu naknadu, i to u više različitih propisa (pravilnika, zakona, podzakonskih akata, odluka), vjerojatno je i posljedica propusta zaposlenika u Agenciji – pojasnio je Bilić te nastavio:

U funkcioniranju javne uprave neminovno je da moraš imati povjerenja u profesionalnost i znanje zaposlenika. Na žalost, u ovom slučaju dogodio se previd službi koje su morale pripremiti valjanu odluku i kao odgovorna osoba, i profesionalno i moralno, prihvaćam svoj dio odgovornosti i stoga sam pristao na sporazum o kazni odnosno minimalnoj uvjetnoj osudi – kazao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

-U društvu u kojem se sustav dokazuje i oštro kažnjava manje prijestupe, a ponekad i nenamjerno neznanje građana, dok “ispod radara” i bez sankcija prolaze milijuni kuna pronevjere premijera i nestaju spisi saborskih zastupnika, kao odgovorna osoba pred građanima preuzimam potpunu odgovornost, ukoliko to pomogne funkcioniranju i percepciji pravnog sustava naše zemlje. Posao kojeg radim nastavit ću i dalje, a konačan sud o svemu reći će građani na izborima – zaključio je Bilić

Bilić je naime jučer uvjetno osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu zbog zloporabe položaja gdje ga se prema optužnici teretilo da je 15. svibnja 2012. kao ravnatelj spomenute Agencije donio odluku o isplati naknade za odvojeni život iako je svaki dan s posla dolazi kući u Ludbreg. Prema toj odluci pripadalo mu je 1000 kuna mjesečno. Ta je naknada Biliću isplaćivana isplaćivana od svibnja 2012. do lipnja 2013. Bilić je jučer priznao krivnju a prema nagodbi s USKOK-om uvjetno je osuđen na pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. Osim tog dijela Bilić u državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna te još 1000 kuna troškova sudskog postupka.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.