Now Reading:
Bilić: Cijeli slučaj posljedica je nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu
Full Article 3 minutes read

Bilić: Cijeli slučaj posljedica je nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu

dubravko bilić

Gradonačelnik Ludbrega, SDP-ov Dubravko Bilić, nakon što se jučer na Županijskom sudu u Zagrebu nagodio u slučaju kada si je kao ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka isplaćivao naknadu za odvojeni život, a na što nije imao pravo, u današnjoj priopćenju za medije pojašnjava da je cijeli slučaj posljedica nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu.

-Vezano uz dovršetak postupka na Županijskom sudu u Zagrebu i sporazumijevanju sa USKOK-om, kao tada odgovorna osoba i ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka prihvaćam u potpunosti odgovornost za propust zaposlenika u Agenciji. Propust je zapravo posljedica različitog i, nepotpunog i nedorečenog reguliranja prava na naknadu koja mi je isplaćena, a koje pravo je različito regulirano sa više Zakonskih i podzakonskih propisa pa se čak i sam USKOK pozivao na različite propise u istrazi i optužnici. I dalje ne osjećam krivnju za propust zbog kojeg je došlo do isplate 14.500,00 kuna jer osobe u Agenciji odgovorne za taj sektor nisu me upozorile na nemogućnost isplate tih sredstava, a ja sam zbog različitosti propisa bio u uvjerenju da mi odgovorne osobe ispravno obračunavaju i isplaćuju naknadu, a različito propisivanje okolnosti od kojih ovisi pravo na tu naknadu, i to u više različitih propisa (pravilnika, zakona, podzakonskih akata, odluka), vjerojatno je i posljedica propusta zaposlenika u Agenciji – pojasnio je Bilić te nastavio:

U funkcioniranju javne uprave neminovno je da moraš imati povjerenja u profesionalnost i znanje zaposlenika. Na žalost, u ovom slučaju dogodio se previd službi koje su morale pripremiti valjanu odluku i kao odgovorna osoba, i profesionalno i moralno, prihvaćam svoj dio odgovornosti i stoga sam pristao na sporazum o kazni odnosno minimalnoj uvjetnoj osudi – kazao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

-U društvu u kojem se sustav dokazuje i oštro kažnjava manje prijestupe, a ponekad i nenamjerno neznanje građana, dok “ispod radara” i bez sankcija prolaze milijuni kuna pronevjere premijera i nestaju spisi saborskih zastupnika, kao odgovorna osoba pred građanima preuzimam potpunu odgovornost, ukoliko to pomogne funkcioniranju i percepciji pravnog sustava naše zemlje. Posao kojeg radim nastavit ću i dalje, a konačan sud o svemu reći će građani na izborima – zaključio je Bilić

Bilić je naime jučer uvjetno osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu zbog zloporabe položaja gdje ga se prema optužnici teretilo da je 15. svibnja 2012. kao ravnatelj spomenute Agencije donio odluku o isplati naknade za odvojeni život iako je svaki dan s posla dolazi kući u Ludbreg. Prema toj odluci pripadalo mu je 1000 kuna mjesečno. Ta je naknada Biliću isplaćivana isplaćivana od svibnja 2012. do lipnja 2013. Bilić je jučer priznao krivnju a prema nagodbi s USKOK-om uvjetno je osuđen na pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana. Osim tog dijela Bilić u državni proračun mora uplatiti oko 24.000 kuna te još 1000 kuna troškova sudskog postupka.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.